Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Római villát és bronzkori temetőt tárnak fel Vértesszőlősön

2009.08.19. 15:20
1 hozzászólás

Egy harmadik századi római villagazdaság és egy 3500 éves bronzkori temető nyomait találták meg a Tatabányai Múzeum régészei Vértesszőlős határában.

A közel négy hektáros területet egy építkezés előtt tárták fel. A szántóföld egyik felén római kőépületek alapjai kerültek elő, másik részében bronzkori temetőt találtak, ahol két kultúra keveredett, ugyanis hamvasztással és halomsírokkal temetkeztek.

A római korból négy kőépület nyomaira bukkantak, egy házban megtalálták a padlófűtés csatornáit és a fűtőkemence nyomait. A leletek között volt számos pénzérme, ruhadísz és cseréptöredék. A szakemberek feltételezése szerint a falmaradványok vagy a szomszédos, még feltáratlan területhez tartoznak, vagy egy önálló kisebb falut alkottak.

A bronzkori réteg a római maradványok alatt is előfordult, a területen Árpád-kori objektumokat is találtak, és szórványosan népvándorlás kori maradványok is láthatók.

A muzeológus szerint a különböző korok egymásba ágyazódott emlékeit az magyarázza, hogy a terület az Által-ér teraszaként tökéletesen alkalmas lehetett a letelepedésre, hiszen a folyó melletti erdők és a földek mind a földművelőknek, mind az állattenyésztőknek életteret biztosítottak.