Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Páratlan római kori bronz szoborfejet mutattak be Németországban

2009.08.28. 12:15
5 hozzászólás

A szakemberek "egyedülálló európai leletről" beszélnek, amely "világrangú". Egon Schallmeyer archeológus szerint a hesseni felfedezés "minőségét tekintve az egyik legjobb darab, amit abban a korban készítettek". "A legjobb darabok közé tartozik, amelyeket valaha az egykori római birodalom területén találtak" - hangsúlyozta Eva Kühne-Hörmann, hesseni tartományi tudományos miniszter is.

A jó állapotban megmaradt lófejre alig pár hete találtak rá a waldgirmesi ásatási helyen, ahol már 1993 óta kutatnak a régészek. A leletet a frankfurti német archeológiai intézetben mutatták be. Waldgirmes közelében római kori település volt, a szobor több darabját - a ló egyik lábát és egy díszített szíjat - már korábban megtalálták. A szakemberek szerint a lovasszobor összesen több mint száz darabban pihen a föld alatt.

A lófejre augusztus 12-én bukkantak rá, a munkálatok akkor már 11 méter mélyen folytak. Az aprólékosan kidolgozott fejen jól kivehetők az orrlyukak, a fogak, a szemek, és az aranyozás nyomai is észlelhetők. Megmaradt a kantár és az azon lévő hat dísztárcsa is. A ló homlokán látható lemezen Mars hadisten látható.

A szobor minden bizonnyal a teutoburgi csata előtt készült. Az időszámításunk szerint 9-ben vívott csatában a germánok legyőzték Augustus császár hadait, a vereség nyomán a rómaiak visszahúzódtak erről a területről. Szakértők szerint, ha lett volna idejük, a rómaiak bizonyára nem hagyták volna hátra a szobrot.