![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
Amerikai sürgősségi orvosok megfigyelése szerint az agyi trauma után kisebb valószínűséggel hal meg, akinek vérében alkohol van. Ennek oka az lehet, hogy az alkohol csökkenti a szervezet sérülésre adott gyulladásos reakcióját.
Állatkísérletek azt mutatják, hogy a fejsérülés után bevitt alkohol mennyisége alapvető fontosságú: túl kevésnek nincs hatása, túl soknál viszont nagyobb a kár, mint a haszon.
A most közzétett kutatásban Ali Salim, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ munkatársa és csoportja az eddigi legnagyobb ilyen jellegű vizsgálatban 38 ezer közepes és súlyos fejtraumás ember adatait elemezte abból a szempontból, hogy milyen összefüggés van a vér sérüléskori alkoholszintje és a sérülés kimenetele között.
Megállapították, hogy kisebb eséllyel haltak meg sérülésüket követően azok, akiknek alkohol volt a vérükben, mint azok, akiknek nem volt. Az alkoholos befolyás alatt állók ugyanakkor fiatalabbak is voltak, sérüléseik pedig átlagosan valamivel enyhébbek. A kórházi tartózkodás ideje alatt azonban több szövődményt tapasztaltak az alkoholos csoportban, mint a másiknál.
A kutatók szerint elképzelhető, hogy az etanol jótékony hatású lehet. Ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az alkohol komplikációkat is okozhat, és számos baleset okozója. Éppen ezért senkinek sem javasolják, hogy a megállapításaik miatt igyon.
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)