Az enyhébb diabéteszt is érdemes kezelni terhesség alatt

2009.10.01. 14:02

A terhesség alatt kialakuló enyhébb diabéteszt is érdemes kezelni, mert kevesebb súlyt szed fel a mama és a baba, valamint kisebb a szövődmények kockázata - állapították meg amerikai kutatók. A tanulmányukban részt vevő 958 nő közül azok, akiknél kezelték a terhességi cukorbetegséget, ritkábban adtak életet túl nagy súlyú újszülöttnek, kevesebb volt náluk a terhességi szövődmény és ritkábban került sor császármetszésre.

A terhességi cukorbetegség általában megszűnik a szülés után, ennek ellenére Mark London, az Ohiói Állami Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője szerint eredményeik alapján minden ok megvan arra, hogy a legenyhébb cukorbetegséget is kezeljék a várandós nőknél. Átlagosan minden hetedik terhes nőnek túl magas a vércukorszintje, ennek következtében a magzat túl nagyra növekszik, időnként emiatt kerül sor császármetszésre.

A vizsgált csoporton belül azok, akiknél kezelték a terhességi cukorbetegséget, 7 százalékban adtak életet szokatlanul nagy babának, míg a másik csoportban ez az arány 15 százalék volt, a 4 kilogramm fölötti újszülöttek aránya pedig 6, illetve 14 százalék volt. A kezelt nők átlagosan 2,3 kilogrammal híztak kevesebbet terhességük alatt, mint azok, akik nem kaptak kezelést. A megállapításokat a New England Journal of Medicine című szaklap csütörtökön megjelent számában tették közzé.  • Tippek
  • Árfolyam