Gyárfás
19 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Folytatódik Európa legnagyobb bronzkori erődítményének feltárása

2009.10.07. 11:34
17 hozzászólás

Folytatódik Európa legnagyobb bronzkori településének régészeti feltárása a romániai Arad megyében - írja a Nyugati Jelen című aradi napilap. A temesvári Bánát Múzeum régészei német és amerikai archeológusokkal közösen, folytatják az Arad és Temesvár közötti Orczyfalvához tartozó mezőzsadányi feltárásokat a három és fél ezer évvel ezelőtt épült bronzkori erődítmény feltárását. A régészeti munkálatokat három évvel ezelőtt kezdték el Európa legnagyobb bronzkori erődítményénél. Az eddigi ismeretek szerint az építmény együttes 1800 hektáron terül el, az erődöt négy, gyűrű alakú földvár védte.

Az idei, három hétig tartó ásatások célja a terület geomágneses feltérképezése, amely kimutatja a föld alatti fából készült építmények pontos helyét. Ezen kívül elemzik az eddig megtalált pollenmaradványokat, amelyek megmutatják, hogy egykor milyen növények borították a Bánságot. Ugyancsak a munka része az erődítménymaradványok háromdimenziós térképének elkészítése. A feltárásokat vezető Szentmiklósi Sándor régész szerint ez az erődítmény rendkívül jelentős és komplex lelet, ahol az ifjú régészek a következő 15-20 évben „kijárhatják az archeológusiskolát”.

A mezőzsadányi ásatásokon a temesvári és bukaresti szaktekintélyek mellett berlini, frankfurti és amerikai régészprofesszorok irányításával zajlik a munka. Az ásatásokat a Bánát Múzeum és a német Thyssen Alapítvány finanszírozza, utóbbi harmincezer eurót adományozott a 2009. évi feltárásokra.