Önmagát gyógyítja a kerti poszáta

2009.10.07. 14:25

A német madárkutatási intézet két munkatársa arról számolt be a német madártani társaság ülésén, hogy a kerti poszáták (Sylvia borin) célzottan karotinoidokban gazdag táplálékot keresnek, ha paraziták támadják meg őket. A karotinoidok természetes színanyagok, amelyek elsősorban a vörös és narancssárga gyümölcsökben, zöldségekben fordulnak elő. Antioxidánsok lévén a szervezetben képesek megkötni a szabad gyököket, amelyek fokozottan keletkeznek oxidatív terhelés – például hosszú repülés – közben. Nem utolsósorban az is jellemző a karotinoidokra, hogy fokozzák az immunrendszer teljesítőképességét.

A kísérletben Franz Bairlein és Benjamin Metzger azt vizsgálták, hogy a bélben élősködő kokcídiummal fertőzött madarak változtatnak-e táplálkozási szokásaikon. Már a fertőzés első napján megemelkedett a karotinoidokban gazdag táplálék fogyasztásának aránya, tetőpontja a fertőzést követő negyedik napon volt tapasztalható, amikor a kokcidiózis aktív szakasza is tetőzik - közölte Metzger a Der Standard szerint.

Egy másik kísérletben a kokcídiummal fertőzött kerti poszátákat három csoportra osztották. Kettő különböző mennyiségű karotinoiddal dúsított eleséget kapott, a harmadik, kontrollcsoport normál eleséget. A karotinnal etetett madarak bizonyos immunparaméterei jobbnak bizonyultak, és több granulocitát is termeltek, mint társaik. A granulociták a fehérvérsejtek egy csoportja. Elsősorban a baktériumok, paraziták és gombák elleni védekezésben játszanak szerepet veleszületett immunválaszként. A fertőzés mértéke általában alacsonyabb volt a karotinoiddal etetett madaraknál.  • Tippek
  • Lakáshitel