![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)
Csontritkuláshoz vezethet a gluténérzékenység
A gluténérzékenyek szervezete olyan antitesteket termel, amelyek megtámadják a csontok egészségéhez szükséges egyik alapvető fehérjét, ezért csontritkulást okozhatnak – állapították meg brit kutatók. A tudósok a New England Journal of Medicine című szaklapban közölt tanulmányukban hangsúlyozták, hogy gyógyszerekkel kezelhető az állapot, így a csontvesztés megállítható. A megállapítás magyarázatot ad arra is, miért nem sikerül kalciummal és D-vitaminnal hatékonyan kezelni a csontritkulást azoknál, akik ezzel az emésztési rendellenességgel élnek. A gabonafélékben, például a búzában lévő gluténra érzékeny embereknél a vékonybél gyulladása alakul ki, amely megakadályozza a tápanyagok felszívódását. Ekkor puffadás, hasmenés jelentkezik, és mindez alultápláltsághoz vezet.
Az Edinburghi Egyetem kutatói szerint az oszteoprotegerin nevű fehérje lehet az összekötő kapocs az érzékenység és a csontritkulás között. A gluténérzékeny emberek 20 százalékánál olyan antitesteket találtak a kutatók, amelyek megakadályozzák az említett fehérje normális működését, ezért gyengülhetnek csontjaik. Stuart Ralston kutatásvezető a BBC-nek elmondta, hogy vizsgálataik szerint az állapot jól reagál a csontvesztés ellen alkalmazott szerekre.
![](https://indexadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?id=nSCbubuYpDWJZLZs0TssLrbt33Lk5kbipuiZrkg89G3.g7/stparam=skrjjshgja/fastid=eeorncrnbsilkneetelidigetojp/nc=0)