Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Később kezdenék az emlőrákszűrést

2009.11.18. 10:21
4 hozzászólás

Szakértők és orvosok nagy felhördüléssel fogadták egy tekintélyes szakemberekből álló munkacsoportnak azt a javaslatát, hogy az emlőrákszűrés alsó korhatárát emeljék fel 40 évről 50-re. Az emlőrák az Egyesült Államokban évi 40 ezer emberéletet követel.

Az orvosok szerint a mellrákos halálesetek száma növekedni fog, ha a mammográfiai szűrést később kezdik el.

A szakértői munkacsoport nemcsak az emlőrákszűrés korhatárának emelését javasolja, hanem a mammográfiai vizsgálat ritkítását is. Eszerint a szűrést nem évente, hanem csak kétévente végeznék az 50 és 74 év közötti nőkön.

Az Egyesült Államokban évente mintegy 210 ezer nő betegszik meg emlőrákban.

Feltételezések szerint a szakártői testület javaslata mögött takarékoskodási szándék húzódhat meg.

Ma a mammográfiai szűrővizsgálatok évi 3-5 milliárd dollárba kerülnek az amerikai egészségügynek.

A szakértői testület javaslatának egyik oka az, hogy a 40 és 50 év közötti korosztályban a mammográfiai vizsgálat sokszor ad hamis pozitív eredményt. Ez megrázkódtatást okoz az érintett nőknél, továbbá szükségtelen szövettani mintavételhez és kezeléshez vezet.

A szakértői testület idei jelentése szerint a 40-49 éves korcsoportban a szűrővizsgálatnak köszönhetően évente 1.900 szűrésre jut egy haláleset megelőzése. Az 50-59 éves korcsoportban viszont 1.300 szűrésre esik egy olyan rákos eset, amelyet sikerül idejében felfedezni, és így nem vezet halálhoz.