Emília
18 °C
26 °C

Később kezdenék az emlőrákszűrést

2009.11.18. 10:21
4 hozzászólás

Szakértők és orvosok nagy felhördüléssel fogadták egy tekintélyes szakemberekből álló munkacsoportnak azt a javaslatát, hogy az emlőrákszűrés alsó korhatárát emeljék fel 40 évről 50-re. Az emlőrák az Egyesült Államokban évi 40 ezer emberéletet követel.

Az orvosok szerint a mellrákos halálesetek száma növekedni fog, ha a mammográfiai szűrést később kezdik el.

A szakértői munkacsoport nemcsak az emlőrákszűrés korhatárának emelését javasolja, hanem a mammográfiai vizsgálat ritkítását is. Eszerint a szűrést nem évente, hanem csak kétévente végeznék az 50 és 74 év közötti nőkön.

Az Egyesült Államokban évente mintegy 210 ezer nő betegszik meg emlőrákban.

Feltételezések szerint a szakártői testület javaslata mögött takarékoskodási szándék húzódhat meg.

Ma a mammográfiai szűrővizsgálatok évi 3-5 milliárd dollárba kerülnek az amerikai egészségügynek.

A szakértői testület javaslatának egyik oka az, hogy a 40 és 50 év közötti korosztályban a mammográfiai vizsgálat sokszor ad hamis pozitív eredményt. Ez megrázkódtatást okoz az érintett nőknél, továbbá szükségtelen szövettani mintavételhez és kezeléshez vezet.

A szakértői testület idei jelentése szerint a 40-49 éves korcsoportban a szűrővizsgálatnak köszönhetően évente 1.900 szűrésre jut egy haláleset megelőzése. Az 50-59 éves korcsoportban viszont 1.300 szűrésre esik egy olyan rákos eset, amelyet sikerül idejében felfedezni, és így nem vezet halálhoz.