Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Jön haza az Atlantis

2009.11.25. 14:38
3 hozzászólás

Az Atlantis űrsikló november 16-án indult útjára hat asztronautával a floridai Kennedy Űrközpontból, majd két nappal később kötött ki a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő űrbázison. Az űrhajósok háromszor sétáltak a világűrben. Felszerelték a Columbus európai űrlaboratórium két antennáját, valamint egy tartóelemet egy színképelemző berendezéshez, amely jövőre érkezik meg. Egy ammóniatartályhoz csöveket rögzítettek a Unity amerikai modulon, és megszerelték a vezeték nélküli videoláncot, amelybe az űrhajósok sisakjára szerelt kamerák közvetítenek majd képet.

Az űrsikló a tervek szerint pénteken száll le Floridában, hét asztronautával. Az alaplegénységgel tér haza Nicole Stott amerikai űrhajós, aki augusztusban érkezett az űrállomásra.
Ez volt idén az Atlantis ötödik és egyeben utolsó útja. A NASA jövőre is ötször indítana űrsiklót az ISS-re, és ezzel lezárja az 1981-ben kezdett programot. Utoljára várhatóan 2010 szeptemberében, de legkésőbb 2011 elején repül űrsikló az ISS-hez. Az amerikai űrkutatási hivatal addig is igyekszik az űrállomásra minél több olyan nagyméretű alkatrészt és berendezést eljuttatni, amely csak a űrsiklók rakterében fér el.

Az űrrepülőgépek leszerelése után az ISS ellátását orosz, európai és japán teherűrhajókkal oldják meg, az űrhajósokat pedig Szojuz űrhajókkal lövik fel.