Gyula
8 °C
21 °C

Minden száztizedik amerikai gyerek autista

2009.12.21. 10:07
28 hozzászólás

Átlagosan száztíz gyerekből egy autista az Egyesült Államokban a hét végén közzétett legfrissebb kormányzati tanulmány adatai szerint. A 11 állam jelentéseinek teljes elemzéséből előállt eredmény csak kis mértékben tér el a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) októberi előzetes becslésétől.

Korábbi tanulmányok alapján a CDC úgy becsülte, hogy 150 gyerekből egynél fordulhat elő az autizmus, a 2006-os vizsgálat teljes körű elemzése azonban ennél gyakoribbnak mutatja.

Szakemberek szerint az új, nagyobb arány a jobb diagnózisoknak tudható be, valamint annak, hogy az esetek regisztrálása pontosabb. A kórkép csak a gyerekek viselkedése alapján diagnosztizálható, biológiai teszt nem áll rendelkezésre megállapításához. A korai fejlesztés jelentősen javíthatja az autisztikus gyerekek fejlődését, kilátásait, ám jelenleg is 4 és fél év az átlagos életkor, amikor diagnosztizálják a rendellenességet. A kutatók megállapítása szerint azonban a szülők igen sokszor már a gyerek 2 éves kora előtt észlelik a fejlődési zavart.

A friss eredmények mintegy 2800, autisztikus tüneteket mutató nyolcéves gyerek iskolai és egészségügyi adatainak értékeléséből származnak Alabama, Arizona, Colorado, Florida, Georgia, Maryland, Missouri, Észak-Carolina, Pennsylvania, Dél-Carolina, valamint Wisconsin államból.