Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Nem lettek egészségesebbek az amerikaiak

2010.01.04. 11:35
0 hozzászólás

Nem sikerült elérni azokat a nagyszabású népegészségügyi célokat, amelyeket 2010-re tűzött ki maga elé az amerikai kormányzat egy évtizede.

Több az elhízott amerikai, több sót esznek, emelkedett a magas vérnyomással élők száma és több gyereknek van kezeletlen lyukas foga, mint egy évtizede. Más területeken azonban értek el eredményt: javult az oltási arány, kevesebb lett a munkahelyi sérülés, valamint csökkent a szélütés, rák és szívbetegségek miatti halálozási arány.

Az amerikai kormány elemzi a 2010-es eredményeket, majd új, vélhetően kevésbé nagyratörő egészségügyi célokat tűz ki, melyeket 2020-ra kíván elérni. Az Egészséges Emberek elnevezésű programot az 1970-es évek végén indították; célja egyebek közt, hogy a hosszabb, egészségesebb élet elérése érdekében folyamatosan tájékoztassák az amerikaiakat a megelőzhető betegségekről. Az Egyesült Államok egészségügyi és humán szolgáltatások minisztériuma tízévente újraértékeli a célokat, és jelentést tesz közzé az előző évtizedben elért haladásról.

Több mint 30 év elteltével azonban a kitűzött, mérhető célokat még nem eléggé ismeri a nyilvánosság, és azok szerény számban teljesültek. Az 1990-es mérhető célkitűzések 41 százalékát, míg a 2000-es céloknak 24 százalékát sikerült csak elérni.

Ami a 2010-es célkitűzéseket illeti, az adatgyűjtés még folyamatban van, a végleges jelentés 2011-re készül el. Ám az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) előzetes becslése szerint úgy tűnik, a célkitűzések teljesülési aránya legfeljebb 20 százalék körül várható.

Vélhetően a kitűzött célok voltak eltúlzottak. A program például mintegy 25 százalékról 15 százalékra kívánta csökkenteni az elhízott amerikaiak arányát. A legutóbbi szövetségi adatok alapján azonban mostanra már a felnőttek 34 százaléka elhízott az országban. Hasonlóan irreálisnak bizonyult az a cél, hogy 28 ról 16 százalékra csökkentsék a magas vérnyomás előfordulási arányát, mert valójában 29 százalékra emelkedett az arány.

Szakemberek szerint a kezdeményezés sikeresebb lenne, ha egy ilyen terv tartalmazná azt is, miként érhetik el a kitűzött célokat és mindez mennyibe kerülne. A 2020-ra vonatkozó célkitűzések már az egészségügyi illetékesek előtt vannak, egy szakértői tanácsadó testület realisztikusabb, megvalósítható célokat javasolt.