Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Az óegyiptomi kozmetikumok a szembetegségeket is gyógyították

2010.01.08. 13:44
1 hozzászólás

Az óegyiptomi kozmetikumok, amelyekkel a birodalom lakói a szemüket hangsúlyozták ki, nem csupán a gonosz erők bűnös praktikáitól védtek, hanem bizonyos fertőzésektől is - derítették ki francia kutatók.

A négyezer évvel ezelőtt készített kozmetikumok alapanyagát az ólom sói képezték, a megfelelő keverék előállítása gyakorta egy hónapot is igénybe vett - magyarázta Philippe Walter, a Louvre és a Francia Országos Kutatási Központ, a CNRS közös kutatócsoportjának társvezetője. Ókori görög és római szerzők műveikben említést tettek arról, hogy az egyiptomi szemfestéknek orvosi javallata van. A francia kutatók most arra keresték a választ, hogy miként fejtette ki a kozmetikum jótékony hatását.

A közkeletű elképzelésekkel ellentétben, miszerint az ólom mérgező, a francia kutatók az analitikai kémia módszereit alkalmazva arra a következtetésre jutottak, hogy a nehézfém sói nagyon alacsony koncentrációban nem pusztítják el a sejteket. Ellenkezőleg, nitrogén-monoxid molekulák képződését indukálják, utóbbiak viszont az immunrendszert stimulálják, elősegítve egy esetleges szemfertőzés leküzdését.

A francia kutatók kísérleteik során parányi, a hajszál átmérőjénél tízszer kisebb elektródát használtak, hogy nyomon kövessék, miként hat az óegyiptomiak által előállított ólom-klorid, a laurionit, egyetlen sejtre.  • Bérelnék
  • Hírek