Visszatért a Déli-sarkról a nemzetközi bálnakutató csoport

2010.03.15. 11:34

Vannak hatásos módszerek a bálnák vizsgálatára anélkül is, hogy végezni kellene velük - vonta le a következtetést az a nemzetközi kutatócsoport, amely hathetes útja után hétfőn tért vissza a Déli-sarkról Új-Zélandra.

A projekt eredményeiről Peter Garrett ausztrál környezetvédelmi miniszter számolt be. Az ausztrál kormány mellett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság is támogatja az öt éven át tartó programot.

Az ausztrál, francia és új-zélandi tudósok hathetes útjuk során leginkább hosszúszárnyú bálnákkal találkoztak. A kutatóknak sikerült fotókat készíteniük és szövetmintát venniük az állatoktól. Közel harminc példányra pedig nyomkövetőt erősítettek.


A nemzetközi projekt célja, hogy bizonyítsák, felesleges kutatási célokból megölni a bálnákat. Az állatok vadászatát mindenekelőtt Japán indokolja azzal, hogy tudományos célokból van rá szükség. A japán halászati hatóság szóvivője igyekezett leszögezni, hogy vannak olyan információk, amelyekre csak az állatok megölésével lehet fényt deríteni. Ilyen például az egyes példányok kora.  • Hírek
  • Árfolyam