Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

A koraszülött babák tüdejével egész életükben probléma lehet

2010.04.22. 12:48
0 hozzászólás
- közölték csütörtökön brit kutatók

A University College London kutatói megállapították, hogy az igen korán született babáknál később abnormális tüdőfunkcióik alakultak ki, és kétszer gyakrabban jelentkezett náluk asztma, mint a 39-40 hétre, normál időre született gyerekeknél.

"Lehetséges, hogy ezek közül a gyerekek közül sokan nem kapnak megfelelő kezelést" - véli Janet Stocks kutatásvezető.

Stocks és kollégái egy nagy tanulmány adatait elemezték, amelyben az 1995 márciusa és decembere között Angliában és Írországban, a 25. terhességi hét előtt született gyerekek egészségi állapotát követték nyomon. A gyerekeket kettő, hat és tizenegy éves korukban vizsgálták meg, beleértve tüdőfunkciójukat és légzőrendszerük egészségét is. Az eredményeket ugyanolyan korú, nemű és etnikumú gyerekcsoport adataival hasonlították össze.

A légzésfunkciót vizsgáló spirometriás eredmények 56 százaléka abnormális volt a koraszülötteknél - közölték a kutatók az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklapban megjelent tanulmányukban. - Minden negyedik gyereknek pedig asztmája volt.

Stocks hozzátette, hogy amint a gyerekek tüdeje és légútjainak átmérője növekszik, "kinőhetik" a tünetek egy részét. Ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy életük során a későbbiekben krónikus obstruktív tüdőbetegség formájában újra felbukkannak hasonló tünetek.

A kutatók szerint ahogy a fejlődő orvosi technológiák egyre több koraszülött életét mentik meg, a probléma egyre jelentősebb lehet, amellyel az egészségi rendszer tervezőinek tisztában kell lenniük.