Több a rákkeltő anyag a kapirgáló tyúkok tojásaiban
A tajvani Cseng Kung Nemzeti Egyetem környezeti és munkahelyi egészségügyi tanszékének kutatói Pao-cse Liao vezetésével két, Tajvanon igen elterjedt dioxintípus, a PCDD és a PCDF jelenlétét vizsgálták tojásokban. Tajvan igen sűrűn lakott és erősen iparosodott, ezenkívül sok szemétégető is kibocsát dioxint.
A Journal of Agricultural and Food Chemistry című tudományos folyóiratban közzétett eredmények szerint a szabadon tartott tajvani tyúkok tojásaiban átlagosan 5,7-szer több dioxin található, mint a ketrecesekében. A hagyományosan tartott tyúkoktól származó tojások 17 százalékában a dioxinszint meghaladta az Európai Unió előírásait is.
A dioxinok a zsírszövetben halmozódnak fel, és igazoltan rákkeltő hatásúak. Egyes szakértők szerint az immunrendszerre és a nemi fejlődésre gyakorolt hatásuk még ennél is veszélyesebb.