Albin
0 °C
10 °C

Meghosszabbítja az életet a petefészek-átültetés

2010.06.29. 14:43
1 hozzászólás
Arra a megdöbbentő mellékhatásra figyeltek fel tudósok petefészek-átültetésen átesett egereknél, hogy tovább maradnak életben társaiknál.

A nőstényegerek várható élettartama erősen emelkedett az átültetést követően - számolt be kutatásukról Kagava Noriko japán tudós az Európai Reprodukciós Gyógyászati és Embriológiai Társaság tanácskozásán.

A kutatók hat idősebb, épp ezért már szaporodásra képtelen példányon végeztek kettős petefészek-átültetést. Az állatok a beavatkozást követően újra termékenyek lettek, és életük 915 napra nyúlt. Átlagos élettartamuk normális esetben 548 nap.

Azok a nőstények, amelyek csak egy fiatalabb szervet kaptak, szintén tovább - átlagosan 877 napig - maradtak életben. Napjainkban a nőknél azért kerül sor petefészek-átültetésre, hogy meghosszabbítsák életük termékeny korszakát, vagy visszanyerjék termékenységüket kemoterápiás kezelés után - hangsúlyozta Kagava, hozzátéve: az élettartam váratlanul észlelt meghosszabbodása az egereknél utalhat arra, hogy az átültetés esetleg a nőknél is eredményezhet hasonló hatásokat.

Az azonban a tokiói Kato Női Klinika kutatási igazgatója szerint egyelőre még nem világos, hogy miként járul hozzá a transzplantáció az élet meghosszabbodásához.