Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Parányi részecskéket találtak a Hajabusza kapszulájában

2010.07.05. 15:26
41 hozzászólás
A JAXA japán űrkutatási hivatal reményei szerint aszteroidapor parányi részecskéire találtak a Hajabusza űrszonda kapszulájában, amely júniusban tért vissza a Földre.

A Hajabusza hét évet töltött a világűrben, ezalatt vélhetően sikerült anyagmintát gyűjtenie egy aszteroida felszínéről. Amennyiben így van, ez az első alkalom, hogy a Holdon kívül más égitestről mintát szállít egy szerkezet a kék bolygóra.

A krumplialakú kapszula felnyitását június 24-én kezdték meg, és a JAXA hétfőn megerősítette, hogy parányi részecskéket találtak. Hozzátette ugyanakkor, hogy egyelőre nem tisztázott a részecskék eredete: elképzelhető ugyanis, hogy földi szennyeződés, és nem az Itokava aszteroidáról származó anyag. Ennek eldöntésére hónapokig tartó elemzésre van szükség.

A Hajabusza 2003 májusában indult útnak a Földtől 300 millió kilométerre lévő Itokava felé. Két év után 2005-ben landolt az égitesten, ahol mintákat kellett gyűjtenie. Hét évig tartó útja során a Hajabusza - amelynek jelentése sólyom - mintegy 6 milliárd kilométert tett meg.

Mivel a tudósok elgondolása szerint a szabálytalan formájú, kisebb - leghosszabb pontján is csak 500 méteres - aszteroida megőrizte eredeti tulajdonságait, bízni lehet abban, hogy a minták ismeretekkel szolgálnak majd a Naprendszer keletkezéséről.