Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

3400 éves, írásos agyagtáblát találtak Jeruzsálemben

2010.07.12. 12:45
5 hozzászólás
Az ékírásos jelekkel teleírt agyagtábla-töredék kétszer 2,8 centiméter, mégis Jeruzsálem történetének egyik legnagyobb régészeti lelete: 3400 éves, és ezzel messze a legrégebbi írásos emlék, amelyet valaha a szent városban találtak - közölte a jeruzsálemi Héber Egyetem.

A mindössze egy centiméter vastag agyagtábla valószínűleg a korabeli ékírásos királyi levéltárból származik. A kutatók akkád nyelvű feliratából megfejtették az "ön", a "később" és a "nekik" szavakat, de túl kicsi ahhoz, hogy egy teljes mondatot ki tudnának betűzni. Wayne Horowitz, a Héber Egyetem asszirológusa szerint a kiváló minőségű írás arról tanúskodik, hogy magasan képzett írnok műve, aki feltehetően a jeruzsálemi király szolgálatában állt.

Akkoriban az akkád volt a diplomáciai levelezés nyelve a Közel-Keleten, ezért az egyik elmélet szerint egy olyan levél másolata lehet, amelyet Abdi-Heba jeruzsálemi uralkodó küldött IV. Amenhotep fáraónak.

A régészek ásatási törmelék rostálásra során akadtak rá az agyagtárgyra Jeruzsálem keleti részén, az Ophel szektorban. Eddig egy Kr. e. VIII. századból származó írásos emlék számított a legrégebbinek Jeruzsálemben. Ugyanilyen típusú és korú agyagtáblák kerültek elő a XIX. század végén az egyiptomi el-Amarnában is, ezekben szíriai és palesztinai fejedelmek kértek segítséget a fáraótól.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft