Géza
-12 °C
-4 °C

A kalcium növeli a szívroham kockázatát

2010.07.30. 10:47
4 hozzászólás
A kalciumtartalmú étrend-kiegészítők, melyeket például idősebb korban csontritkulás ellen szednek, növelhetik a szívroham kockázatát - közölték kutatók a British Medical Journal című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A kutatók szerint most közzétett eredményeik azt sugallják, hogy szükség lenne a kalcium szerepének újragondolására a csontritkulás kezelésében.

Kalciumtablettákat jelenleg gyakran javasolnak a csontok egészségének javítására és fenntartására, ám egy nemrégiben zárult klinikai próba azt mutatta, hogy a kalcium szedése emelheti a szívroham és más kardiovaszkuláris problémák előfordulásának kockázatát az idősebb, egészséges nők körében.

További vizsgálatok céljából egy nemzetközi kutatócsoport áttekintette tizenegy különböző, összesen 12 ezer páciens bevonásával készült klinikai teszt eredményeit. Megállapították, hogy a kalcium kiegészítés 30 százalékkal megnövelte a szívroham kockázatát. A szélütés és a halálozás valószínűsége szintén emelkedett, bár kisebb mértékben. Az összefüggés független volt a résztvevők korától, nemétől, valamint a kiegészítő típusától.

Bár az egyénekre vonatkozó abszolút kockázat mértéke így is szerény, a kalcium-kiegészítők igen elterjedt alkalmazása a népesség egészét tekintve jelentős egészségügyi következményekkel járhat.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az étrend megváltoztatásával bevitt többlet kalcium nem növeli a kardiovaszkuláris problémák előfordulását, ami azt sugallja, hogy a kockázat a kiegészítőkhöz köthető.