A hepatitis B-vírusa növeli a limfóma kockázatát

2010.08.04. 14:44

A hepatitis B-vírus által fertőzött személyeknél kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki a nyirokrendszerből kiinduló egyik rosszindulatú daganatféleség, az úgynevezett non-Hodgkin limfóma (NHL) - derítették ki amerikai és dél-koreai kutatók.

A májgyulladást kiváltó egyik kórokozóról, a hepatitis B-vírusról már korábban is ismert volt, hogy májrákot okoz. A tudósok némelyike azt is gyanította, hogy a limfóma kialakulásában is közrejátszik a vírus, ezt a sejtést igazolták vizsgálataik során az amerikai és dél-koreai tudósok, akik a The Lancet Oncology című szaklapban publikálták tanulmányukat. A szerzők meggyőződése szerint a hepatitis C-vírus is növeli a limfóma kockázatát.

Eric Engels, az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézetének tudósa Szun Ha Dzsivel, a szöuli Jonszei Egyetem kutatójával közösen hatszázezernél több személy adatait tanulmányozta Dél-Koreában, ahol az 1995-ös vakcinációs kampány előtt a hepatitis B-fertőzöttség általános volt.

A vizsgált kontingens 9 százalékánál, 53 ezer személynél mutatták ki a hepatitis B-fertőzést. Tizennégy évvel később a non-Hodgkin limfómás betegek aránya a fertőzöttek között magasabb volt, mint a nem fertőzöttek között: az első csoportban százezer személyre 19,4 eset jutott, a másodikban 12,3.

Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) szerint a vírusos eredetű hepatitisz (májgyulladást) a májrák legfőbb kiváltó oka. E kórokozó egyikével, a hepatitis B-vírusával világszerte 350 millió embert fertőződött meg. A vírus évente 340 ezer új májrákos megbetegedést okoz, és 500 ezer-1,2 millió emberi életet követel.

A kutatók szerint a hepatitis B és C vírusa a limfóma kockázatát a fertőzést leküzdeni igyekvő immunrendszer túlpörgetésével növeli.  • Tippek
  • Csok