Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Több genetikai okot találtak az asztma hátterében

2010.09.23. 15:08
1 hozzászólás
Több, az asztma hátterében álló genetikai változatot tárt fel az a nemzetközi tanulmány, melynek eredményét a New England Journal of Medicine orvosi folyóiratban ismertették a kutatók.

A kutatás során félmilliónál több genetikai tesztet végeztek el 10 ezer asztmás és 16 ezer nem asztmás emberen. Az Imperial College London kutatói által vezetett tanulmányban azonosítottak több olyan gént, mely szerepet játszhat az asztma kialakulásában, ám a szakemberek szerint génteszttel nem jósolható meg, kinél fejlődik ki az állapot.

A szakértők szerint az asztma kialakulásában közel egyenlő mértékben játszik szerepet a genetikai hajlam és a környezeti tényezők.

A nemzetközi kutatócsoport által legutóbb felfedezett genetikai változatok az asztmás gyerekek több mint harmadánál fordultak elő. A gyerekeknél legnagyobb szerepet játszó gén ugyanakkor nem volt hatással a betegségre azoknál az embereknél, akik asztmája felnőtt korban alakult ki. Ez arra utal, hogy az asztma két változata biológiailag más hátterű.

Az eddig azonosított gének egy része azért felelős, hogy az immunrendszer értesüljön a légutak nyálkahártyájának károsodásáról, míg más gének azt szabályozzák, milyen gyorsan gyógyulnak a légutak. Az asztma összetett betegség, melyben az immunrendszer sok különböző része aktiválódhat - hangsúlyozta a nemzetközi kutatást koordináló William Cookson.