Tizenéveseknél javasolják a sófogyasztás csökkentését

2010.11.15. 11:39
Jelentősen csökkenne felnőttkorban a szívbetegségek és a szélütés kockázata, ha már tizenévesként kevesebb sót fogyasztanának a fiatalok - közölték számítógépes modellezésük eredményét vasárnap amerikai kutatók.

Amikor a modellben azt feltételezték, hogy napi 3 grammal kevesebb sót vesznek magukhoz az ételekkel és italokkal a kamaszok, az elemzés eredményeként azt kapták, hogy 30 százalékkal csökkenhet felnőttkorukra a magas vérnyomás előfordulásának kockázata.

Ötvenéves korukra ezenkívül 7-12 százalékkal lehet kevesebb a koronáriás szívbetegségek aránya, 8-14 százalékkal a szívrohamok és 5-8 százalékkal a szélütések száma - derült ki az Amerikai Szívtársaság (AHA) chicagói tudományos találkozóján. Az amerikai tizenévesek minden más korcsoportnál több, napi 3800 milligramm sót vesznek magukhoz, miközben az AHA 1500 milligrammot javasol náluk felső határként a sóbevitelre.

A legnagyobb gondot a feldolgozott élelmiszerek, pizzák, chipsek és más ropogtatnivalók jelentik, mert ezek sótartalma igen magas. "A legtöbb só, melyet megeszünk, nem a sószórónkból jön, hanem már eleve benne van az ételben, amelyet eszünk" - hívta fel a figyelmet Kirsten Bibbins-Domingo kutatásvezető, a Kaliforniai Egyetem munkatársa.   • Hírek
  • Árfolyam