Selyemhernyók segítik az ebook-olvasók fejlődését
Selyemhernyók gubójából származó fehérje segítheti az elektronikuskönyv-olvasók fejlődését - állítják tajvani tudósok, akik a különleges rostokkal fejlesztettek gyorsabb adatátviteli technológiát.
A tajvani National Tsing Hua University kutatóinak a gubókban található fehérjével azoknak az alkatrészeknek a teljesítményét sikerült növelniük, amelyek az olvasók kijelzőjében, az e-papírban találhatók.
A kutatás jelenlegi állása szerint a selyemhernyók fehérjéi az eddigi technológiával használt vezetékekhez képest hússzor gyorsabb adatátvitelre képesek - mondta Peter Hwang, az egyetem anyagtudományi és gépészeti karának professzora. Ez az előrelépés azt jelenti, hogy az újgenerációs elektronikuskönyv-olvasókban sokkal gyorsabban lehet majd lapozni - magyarázta Hwang, hozzátéve, hogy az új technológiát hajlékony kijelzőknél is használhatják. A fejlesztés akár már három éven belül a piacra kerülhet.