Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Parkinson-kórral nagyobb a melanoma kockázata

2011.06.07. 13:42
0 hozzászólás

A Parkinson-kórban szenvedő embereknek kétszer nagyobb a kockázatuk arra, hogy kifejlődik náluk a gyakran halálhoz vezető bőrrák, a melanóma. Korábbi tanulmányok eltérő következtetésre jutottak, ám a Neurology című szakfolyóiratban most ismertetett tanulmány szerint jelentősen nagyobb a Parkinson-kórral élőknél a melanóma kockázata.

A metaelemzésben 12 korábbi tanulmány adatait tekintették át újra, ennek alapján a Parkinson-kóros férfiak melanómakockázata kétszeres, a nőké pedig másfélszeres azokhoz képest, akiknél nem jelentkezett a kór. Az 1965 és 2010 között lefolytatott eredeti tanulmányok a melanómától eltérő típusú bőrrákok előfordulása és a Parkinson-kór között nem találtak összefüggést.

Bár az egyes tanulmányokban kis számban voltak olyan emberek, akiknél mindkét állapot előfordult, az összesítésben jellegzetes eltéréseket találtak a kutatók. "A Parkinson-kóros pácienseknél általánosságban alacsonyabb a rákkockázat, ám a melanóma esetében nagyobb lehet a kockázatuk" - mondta Honglei Chen kutatásvezető, az amerikai környezet-egészségügyi tudományos intézet munkatársa.