Japán tengeralattjáró roncsaira bukkantak

2011.10.28. 18:47

Második világháborús japán tengeralattjáró roncsait találta meg az ausztrál haditengerészet Pápua Új-Guinea partjainál, jelentette a Reuters. Az ausztrál védelmi minisztérium pénteki közleménye szerint a roncs 55 méter mélyen fekszik a Csendes-óceán fenekén a rabauli Simpson kikötőben. Az ausztrál haditengerészet a japán hatóságok bevonásával fogja azonosítani a tengeralattjárót.

A roncsot a haditengerészet fel nem robbant második világháborús lőszerek után kutató hajója, a HMAS Gascoyne fedezte fel. Rabaul környékén azért végeztek felderítést, mert a háború alatt heves összecsapások zajlottak a vizein, 1942-től pedig a japánok fontos tengerészeti bázisává vált a Csendes-óceán déli részén.

Rabaulnál tűnt el az első világháborúban az első ausztrál tengeralattjáró is, amelynek a roncsait sohasem találták meg. Az ausztrál illetékesek a spekulációk elkerülésére leszögezték, hogy egészen bizonyosan nem a híres, első világháborúban elsüllyedt HMAS AE-1 tengeralattjáró roncsait fedezték fel, hanem egy japán hajóét. A HMAS AE-1 volt az első ausztrál tengeralattjáró, és Rabaulnál tűnt el.

A vulkánilag aktív rabauli öböl igen kedvelt a könnyűbúvárok körében, ami főként a víz alatti háborús roncsok könnyű elérésének köszönhető.  • Tippek
  • Árfolyam