József, Bánk
-6 °C
0 °C

Szabad ég alatt születnek a magyar szürke borjak

2001.12.22. 15:30
Ellési időszakához érkezett az ország legnagyobb magyar szürke marha gulyája, amely az Apaj környéki pusztában az év utolsó napjaiban is a szabadban legel, az állatok a hó alól az orrukkal túrják ki a füvet. Az ellési időszakban naponta 4-5 kisborjú jön világra, mondta el Szomor Dezső, az 1500 ősi magyar fajta állat tulajdonosa.
A hideg nem, ám a frissen hulló hó és főként a havas eső árthat a földre pottyant borjúnak, mert a nedvesség miatt nem tud megszáradni, s életképtelenné válhat. Ilyenkor az ember sem segíthet, mert a magyar szürke tehén nem tűri a külső beavatkozást. Eddig 50-60 borjúval gyarapodott a gulya, s a következő hónapokban 600-700 újszülöttre számítanak.

Nem adják el a borjakat

- Az elmúlt századokban a nyugat-európai piacokon igen kapós magyar szürke marha húsa ma is kelendő lenne, ám a szaporulatot nem kívánjuk eladni - húzta alá Szomor Dezső. A legelésző állatok ugyanis fontos szerepet töltenek be a Kiskunsági Nemzeti Park területén a biológiai körforgásban, a természet egyensúlyának megőrzésében.

Télen etetik őket

A szürke marha a mostaninál nagyobb fagyokat is elviseli, csupán a mínusz 30 fok körüli tartós hideg tizedelheti meg a gulyát. A szerényebb téli étrendet is jól tűri a szürkemarha, ám ilyenkor az ellés előtt álló jószág kap szénát és szalmát is takarmány kiegészítőként, hogy az utódneveléshez megfelelő mennyiségű teje legyen.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft