Eleonóra
-1 °C
2 °C

Újabb Botox-áldozatok miatt riadóztatnak az orvosok

2006.11.23. 11:00
Az Amerikai Orvosi Szövetség esettanulmányokkal illusztrált orvosi jelentésben hívja fel a figyelmet a kozmetikai kezelésként alkalmazott, de akár halált is okozó botoxhasználat veszélyeire.

A Botox-kezelés az Egyesült Államokban az egyik legelterjedtebb ránctalanító kozmetikai eljárás. A kezelés során bőrfeszesítés reményében higított botulin toxin idegmérget fecskendeznek a páciensbe.

Botox-ártalom: botulizmus
A botulizmus klasszikus tünetei 12-36 órával a fertőzés után jelentkeznek, de ez az idő lehet hat óra is és 10 nap is. A tünetek: száraz száj, nehéz nyelés, nehéz beszéd, izomgyengeség, dupla látás, hányás, heves hasmenés, előrehaladó izombénulással. Ha a fertőzés kezeletlen marad, lebénulhatnak a karok, a lábak, a törzs, a légzőizmok és bekövethezhet a halál.

Botulin toxin okozza a botulizmus nevű ritka bénulásos betegséget. A botulin, amit a Clostridium botulinum nevű baktérium termel, a Wikipedia szócikke szerint a legmérgezőbb ismert toxin. Blokkolja az idegrendszert, a légzés és a mozgatóizmok bénulását okozza.

Az Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratában közölt tanulmány szerint az atlantai betegségmegelőzési centrum (CDC) négy olyan esetet regisztrált, amelyben a betegek szervezetébe végzetes mennyiségű, botulizmust okozó botulin A mérget fecskendeztek.

Sima bőrt akartak

Az atlantai orvosi központban előforduló esetekben olyan anyag okozta a mérgezést, amit kizárólag laboratóriumi használatra engedélyeztek, emberi használata pedig tiltott volt. Egy atlantai orvos mégis felhasználta három betege, illetve saját maga kozmetikai kezelésében, ami mindannyiuk esetében súlyos mérgezést okozott. A betegek mindegyike gyengeséget tapasztalt, a bénulás miatt arcizmaikat és a nyelést képtelenek voltak kontrollálni, kettő közülük légzési problémákkal is küzdött.


Mickey Rourke és a Botox-kezelés

Az orvosi jelentés szerint a betegek az emberre végzetes dózis 28-szorosát kapták (nincs pontos adat a halálos adagról, a szakértők körülbelül 40 mg/kg-ban állapították meg), és csak azért nem haltak meg, mert azonnali orvosi segítséget kaptak.

Halálos lehet

"Az orvosoknak és a betegeknek is figyelniük kell arra, hogy kizárólag engedélyezett Botox-termékeket használjanak. Az illegális botulintoxin-használat végzetes lehet" - mondta Daniel Chertow a kutatás vezetője. Az Amerikai Orvosi Szövetség a kezelést alkalmazó orvos kilétét titokban tartotta, annyit közölt csupán, hogy elítélték, és három éves letöltendő börtönbüntetést kapott.