Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Nem Kolombusz hozta be a szifiliszt

2008.04.25. 17:57
A korábbi ismereteinkkel ellentétben valószínűleg nem Kolombusz hozta be Európába a vérbajt, a halálos betegségnek évtizedekkel korábban is volt magyar áldozata, derül ki a délmagyar.hu híroldal cikkéből.

Orvostörténeti szenzációra bukkantak a szegedi középkori vártemplom és temető ásatásán dolgozó régészek. Egy középkori örömlány koponyáján szifiliszre utaló elváltozásokat fedeztek fel, tehát a gyilkos kórt nem Kolumbusz hozta be Európába. A húszas éveiben elhunyt nő koponyáját és egy nagyjából negyven éves nő lábszárcsontját szifilisz lyuggatta ki, írja a délmagyar.hu.

A sírok mélysége alapján a régészek arra következtettek, hogy a leletek a 15. század közepéről, Mátyás király idejéből valók, és nemrég egy észak-írországi és egy debreceni laboratórium megerősítette, hogy a két szegedi nő 1420 és 1470 között halt meg szifiliszben, derül ki a beszámolóból. A felfedezés azért szenzációs, mert a tudomány eddigi állása szerint Kolumbusz Kristóf legénysége importálta a vérbajt az 1400-as évek legvégén. A szegedi csontok ugyanakkor azt bizonyítják, hogy a középkori Európában is létezett ez a baktériumfertőzés, Kolumbuszék feltehetően egy másik, vírusos, hevesebb fajtáját hurcolták be.

Pálfi György, a betegségkutatás szaktekintélye a délmagyar.hu lapnak elmondta, hogy a vérbaj ritka betegség volt, és sokáig lehetett vele élni, a fiatal nő mégis gyorsan belehalt. Valószínűleg őrületes fájdalmai voltak, fejtette ki a lapnak a tudós, mert mélyedések éktelenkedtek a feje tetején, borsónyi lyuk tátongott a szájüregében. A koponyát Juditnak nevezték el. A felfedezés egyik eredménye, hogy a francia paleopatológiai társaság Szegedre hirdette meg jövő évi nemzetközi konferenciáját.