Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Új fajokat találtak az Antarktisz jege alatt

2007.02.27. 17:24
A klímaváltozás tette lehetővé, hogy egy nemzetközi kutatócsoport bepillantson az Antarktisz jege alá. A tudósokat nyüzsgő sokszínűség és új fajok fogadták.

A Polarstern (Sarkcsillag) nevű expedícióban 14 ország 52 kutatója vett részt, vezetőjük a németországi Alfred Wegener Intézet munkatársa, Julian Gutt volt. A tudósok arra kerestek választ, hogy milyen a tengeri élővilág az Antarktisz jege alatt. A kutatás a sarkvidéki vízi élőlényeket lajstromba vevő Census of Antartic Marine Life (CAML) projekt része volt. A CAML-t az óceánok élővilágának "leltározását" végző alapítvány, a Census of Marine Life (CoML) szervezi. A CoML még 13 expedíciót tervez a sarkvidéki kutatás évének kikiáltott időszakban, amely március 1-én kezdődik.

Jéger alsó

A tudósoknak eddig nem volt sok ismeretük az Antarktisz jégtakarója alatti élővilágról. A kutatást most azért tudták elvégezni, mert a globális felmelegedés hatásaként az összefüggő antarktiszi jégpáncél meghasadt. Az Antarktisz északkeleti részén található Larsen-jégtakaró az elmúlt évtizedekben feldarabolódott: először 1995-ben töredezett meg, majd 2002-ben vált le belőle a Larsen B-ként ismert, 3250 négyzetkilométer nagyságú jégdarab. A Larsen B 12 ezer éven át fejlődött a Déli-sark keleti részén.

A klímaváltozás drámai következménye kapóra jött a tengerbiológusoknak: teljesen érintetlen ökoszisztémát vizsgálhattak meg, 100 és 850 méteres mélység között. A tízhetes expedíció egyaránt találkozott kopár régiókkal (jellemzően sekélyebb vizekben, ahol a jégpáncél alja és korábbi gleccserek letarolták a tengerfeneket és élettől nyüzsgő területekkel. A tudósok távirányítású tengeralattjárók segítségével fotókat, filmfelvételeket készítettek és mintákat vettek. Az expedíció első eredményeit e hét elején tárták a sajtó elé.


Kattintson és nézegessen sarkvidéki állatokat!

Ismeretlen rákok, polipok

A kutatók 15 új rákfajt fedeztek fel, többek között egy 10 centiméter hosszú felemáslábú rákot, amely a legnagyobb antarktiszi ízeltlábúnak tekinthető. Ezen kívül négy csalánozó és két polipféle is szerepel az új fajok között. Meglepetés volt egy tengeriuborka-faj jelenléte is: ezzel az élőlénnyel eddig csak 2000 méteres mélységben találkoztak, és a szakemberek nem tudtak magyarázatot találni arra, hogy mit keres a Déli-sark sekélyebb vizeiben. "Az egyetlen összefüggés, hogy a mélyebb és a sarki vizekben is mostoha körülmények uralkodnak" – nyilatkozta Gutt a New Scientistnek.

A másik különös felfedezés az élővilág gyors alkalmazkodása volt: egyes fajok máris megjelentek a Larsen B korábbi helyén. A kutatók egy területen rengeteg zsákállatot találtak a tengerfenéken, és egyik sem volt idősebb öt évesnél – a Larsen B éppen ennyi idővel ezelőtt szakadt le az antarktiszi jégtakaróról.  • Vennék
  • Hírek