Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új fajokat találtak az Antarktisz jege alatt

2007.02.27. 17:24
A klímaváltozás tette lehetővé, hogy egy nemzetközi kutatócsoport bepillantson az Antarktisz jege alá. A tudósokat nyüzsgő sokszínűség és új fajok fogadták.

A Polarstern (Sarkcsillag) nevű expedícióban 14 ország 52 kutatója vett részt, vezetőjük a németországi Alfred Wegener Intézet munkatársa, Julian Gutt volt. A tudósok arra kerestek választ, hogy milyen a tengeri élővilág az Antarktisz jege alatt. A kutatás a sarkvidéki vízi élőlényeket lajstromba vevő Census of Antartic Marine Life (CAML) projekt része volt. A CAML-t az óceánok élővilágának "leltározását" végző alapítvány, a Census of Marine Life (CoML) szervezi. A CoML még 13 expedíciót tervez a sarkvidéki kutatás évének kikiáltott időszakban, amely március 1-én kezdődik.

Jéger alsó

A tudósoknak eddig nem volt sok ismeretük az Antarktisz jégtakarója alatti élővilágról. A kutatást most azért tudták elvégezni, mert a globális felmelegedés hatásaként az összefüggő antarktiszi jégpáncél meghasadt. Az Antarktisz északkeleti részén található Larsen-jégtakaró az elmúlt évtizedekben feldarabolódott: először 1995-ben töredezett meg, majd 2002-ben vált le belőle a Larsen B-ként ismert, 3250 négyzetkilométer nagyságú jégdarab. A Larsen B 12 ezer éven át fejlődött a Déli-sark keleti részén.

A klímaváltozás drámai következménye kapóra jött a tengerbiológusoknak: teljesen érintetlen ökoszisztémát vizsgálhattak meg, 100 és 850 méteres mélység között. A tízhetes expedíció egyaránt találkozott kopár régiókkal (jellemzően sekélyebb vizekben, ahol a jégpáncél alja és korábbi gleccserek letarolták a tengerfeneket és élettől nyüzsgő területekkel. A tudósok távirányítású tengeralattjárók segítségével fotókat, filmfelvételeket készítettek és mintákat vettek. Az expedíció első eredményeit e hét elején tárták a sajtó elé.


Kattintson és nézegessen sarkvidéki állatokat!

Ismeretlen rákok, polipok

A kutatók 15 új rákfajt fedeztek fel, többek között egy 10 centiméter hosszú felemáslábú rákot, amely a legnagyobb antarktiszi ízeltlábúnak tekinthető. Ezen kívül négy csalánozó és két polipféle is szerepel az új fajok között. Meglepetés volt egy tengeriuborka-faj jelenléte is: ezzel az élőlénnyel eddig csak 2000 méteres mélységben találkoztak, és a szakemberek nem tudtak magyarázatot találni arra, hogy mit keres a Déli-sark sekélyebb vizeiben. "Az egyetlen összefüggés, hogy a mélyebb és a sarki vizekben is mostoha körülmények uralkodnak" – nyilatkozta Gutt a New Scientistnek.

A másik különös felfedezés az élővilág gyors alkalmazkodása volt: egyes fajok máris megjelentek a Larsen B korábbi helyén. A kutatók egy területen rengeteg zsákállatot találtak a tengerfenéken, és egyik sem volt idősebb öt évesnél – a Larsen B éppen ennyi idővel ezelőtt szakadt le az antarktiszi jégtakaróról.