Mátyás
-6 °C
1 °C

Száz tonnát mozgat az ISS új robotkarja

2001.04.24. 15:05
Az Endeavour űrsikló szombati dokkolása után a legénység napokig csak integetni tudott az ISS fedélzetén március óta élő három űrhajósnak. A szerelési munkálatok végéig ugyanis mindenképpen meg kellett őrizni az űrsikló belsejében uralkodó nyomást. A Kent Rominger parancsnok által irányított csapat a hétvégén megbirkózott az egyik legnehezebb világűrben végzett feladattal: helyére emelték az űrállomás egymilliárd dolláros kanadai robotkarját.
Az óránként 28 ezer kilométeres sebességgel, 400 kilométeres magasságban keringő ISS-t szombaton a terveknek megfelelően, csupán félórányi késéssel érte el az amerikai Endeavour űrsikló, a hétfős legénység mégis csak hétfőn üdvözölhette kézfogással az állomás állandó személyzetét. Az Endeavour gyomrában összehajtogatva ott lapult egy közel 20 méteres, egymilliárd dolláros robotkar, melyet az ISS-re szereltek fel.

A kicsomagolt és üzembe helyezett robotkéz
fotó: EPA
A Kanada által épített és finanszírozott 'Canadarm-2' nevet viselő daru a méreteire rácáfolva csak másfél tonnát nyom, és olyan törékeny, hogy a Föld felszínén felállítva a saját súlya alatt összeroskadna. A világűrben azonban a robotkarra sürgős szükség van, hogy az ISS összeépítésében segédkezzen.

Júniusban például a tervek szerint az új daru segít majd a helyére emelni egy nyomáskiegyenlítő kamrát, amivel az ISS legénysége az űrsikló igénybevétele nélkül képes lesz űrsétákat tenni. Jövőre érkezhet meg az ugyancsak Kanadában fejlesztett darupálya, amellyel a roborkar hatótávolsága tovább növekszik. 2003-ban a Canadarm-2 újabb 'ujjakat' kaphat, hogy javítsák a 'kézügyességét'.

Az alumínium, acél és grafit epoxi felhasználásával készült daru a mérnöki tudományok csodájának számít. A karra több kamerát, érzékelőt és állítómotort szereltek. Összesen hét csuklóval és több fogóval rendelkezik, a világűrben pedig akár 100 tonnát is képes megmozdítani.

ISS az Endeavour űrsiklóról
fotó: EPA
Ennek megfelelően sok forgott kockán, amikor vasárnap délután Jeff Ashby, az űrsikló pilótája az Endeavour saját robotkarjával kiemelte a raktérből, és az ISS-en előre megépített rögzítési pontok mellé irányította az összehajtogatott manipulátort. Ezután Chris Hadfield kanadai és Scott Parazynski amerikai űrhajós lépett ki a világűrbe, és több mint hat órán keresztül dolgozott a berendezésen.

A feladataik listáján első helyen szerepelt az ISS és az új daru közötti elektromos kapcsolat létrehozása, hogy ez utóbbit aktivizálhassák. Egy másik kiemelt pont egy új antenna felszerelése volt. Ezután a Canadarm-2 szigetelését, és az egyméteres hosszúságú rögzítő csavarokat távolították el, amelyekkel az űrsiklóban a darut a felszállás alatt biztosították.

Hétfőn látott munkához az európai űrkutatásai hivatal, az ESA által felküldött első űrhajós, az olasz Umberto Guidoni. Az olasz légierő 46 éves tartalékos tisztje azt a feladatot kapta, hogy kirakodja az Olaszország által a NASA számára összeállított Raffaello teherkonténert.

Chris Hadfield (alul) és Scott Parazynski (felül) több mint hat órán át dolgozott az űrben
fotó: EPA
A Raffaello létfenntartó eszközökkel rendelkezik, ami annyit tesz, hogy az űrhajósok védőruha nélkül dolgozhatnak a 150 millió dolláros konténerben. Egyébként néhány igen érzékeny tudományos eszközt csak egy ilyen tárolóban lehetett feljuttatni az ISS fedélzetére.

A Raffaello 5 tonna hasznos terhével ugyanis a felszerelés és ellátmány mellett az ISS történetében először tudományos kísérletek berendezéseit is feljuttatták a világűrbe. Többek közt a Bristol-Myers Squibb gyógyszergyár azt vizsgáltatja majd, hogy a súlytalanság körülményei közt gazdaságosabban lehet-e előállítani a Antinomycin-D antibiotikumot, amelyet a rákgyógyászatban alkalmaznak.