Valér
2 °C
8 °C

Díjazták a chipméretű laboratóriumot

2004.11.14. 16:58
Kapcsolódó cikkek (1)
Az évente odaítélt német Jövő-díj idei elismertjei olyan körömnyi méretű chipet fejlesztettek ki, amely képes a vizsgált minta oldatából különböző molekulákat megkötni. Ennek során a DNS építőköveit vagy speciális fehérjéket ismerhetnek fel pillanatok alatt, például helyszíni vérvizsgálat során.
Horst Köhler német köztársasági elnök csütörtökön ünnepélyes keretek közt adta át a negyedmillió eurós összeggel járó Zukunftspreis (Jövő-díj) idei fődíját.

Az elismerést kapó kutatók laboratóriumként használható biochipet fejlesztettek ki. Ennek segítségével bankkártyánál nem nagyobb, azonnali analízisre és diagnosztikára képes berendezések építhetők.

Lökést adhat az oktatásban

Horst Köhler beszédében elmondta, hogy a Jövő-díjra érkezett nevezések mutatják, hogy a németek képesek az egyedülálló újításokra. A Schleswig-Holstein tartományban dolgozó kutatók munkájának nyilvános elismerése az ország teljesítőképességét igazolja, és lökést ad a következő kutatónemzedék képzéséhez, mondta a német köztársasági elnök.

A díjat a szilíciumtechnológiák Fraunhofer intézetének kutatói kapták, akik a Siemenssel és az Infineonnel együttműködve dolgoznak a különleges műszaki eljáráson.

Kiválogatja a molekulákat

A körömnyi méretű chipen biomolekulákat "rögzítettek", amelyek képesek a vizsgált minta oldatából különböző molekulákat megkötni. Ennek során a DNS építőköveit vagy speciális fehérjéket ismerhetnek fel, többek közt vérvizsgálat során.

A biochip segítségével például rendkívül gyorsan, még a helyszínen meg lehetne állapítani például a tüdőt megtámadó SARS kórokozójának jelenlétét.

Munkahelyeket teremtsen

A német Jövő-díjat 1997. óta, évente írja ki és adja át a hivatalban lévő köztársasági elnök. A díjazottak közé a műszaki, mérnöki és természettudományos újítások alkotói kerülhetnek.

A nevezések és a díj odaítélése során fontos kritériumnak számítanak a kutatási eredmény felhasználási lehetőségei, annak piacérettsége és új munkahelyeket teremtő képessége. A nyertest a nevezők közül szakmai bizottság választja ki.

2003-ban a darmstadti Merck kémiai vállalat kapta a Jövő-díjat újszerű, főként LCD-képernyőkben használatos folyékonykristályok kifejlesztéséért.