Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vitaminnal a házikedvencek szőrhullása ellen

2002.11.15. 13:13
Tele van a szoba az állat szőrével! Gyakori panasza ez a kutyát, macskát lakásban tartóknak. Tehetünk-e mást, minthogy folyamatosan takarítunk a kedvenc után?
Minden kutya és macska évente kétszer (tavasszal, és ősszel) vált szőrzetet, függetlenül attól, hogy ideje java részét a lakásban, vagy a szabadban tölti. A téli szőrt kedvenceink egy része már január végén kezdi levetni, míg mások egészen tavasz végéig várnak vele. Néhány állatnál két hét alatt is lezajlik az egész szőrzetváltás, másoknál akár két hónapig is eltarthat. Augusztus vége felé indul meg a téli bunda kialakulása, október végén, november elején állataink már teljes szépségükben pompáznak.

Fontos vitaminok

Ennek a folyamatnak az elősegítésére mindenképpen adjunk étrendi kiegészítőket (bőr-, és szőrtápláló tablettákat, nyers tojás sárgáját), és úgynevezett kondicionálókat. A hosszú szőrű macskáknak adott B-vitamin jól segíti az új bunda növesztését. A növényi olajokat, lazacolajat, omega-3-zsírsavat, esszenciális, és többszörösen telített zsírsavakat, vitaminokat (A-, E-, D- és B-vitaminokat) és nyomelemeket (cink) tartalmazó készítmények is elősegítik a megújulási folyamatot.

Zsírsavakra is szükségük van

A többszörösen telített zsírsavak (legfontosabbak a linolsav, linolénsav és az arachidonsav) fontos esszenciális anyagok a macskák részére, mivel azokat szervezetük nem tudja előállítani. Jelenlétük az egészséges bőr és fénylő szőrzet kialakításához elengedhetetlen, ám ha több kerül belőlük a táplálékba, fokozódik az E-vitamin iránti igény is. Az A-vitamin hiánya bőrelváltozásokat okozhat. Cinkhiány esetében a szőr letöredezik, fénytelenné válik.

Fésülni kell

A normál szőrzet kialakulásának elősegítésére naponta fésüljük át kutyánk, vagy macskánk bundáját, keressük meg, fésüljük, vagy vágjuk ki az összecsomósodott részeket. Bár nem minden kutyát kell - illetve lehet - nyírni, tény, hogy a rendszerességgel elvégzett kozmetikai nyírás jó hatással van a bunda sűrűségére.

Macskát is lehet nyírni

Macskákat általában nem szoktak nyírni, mégis azt lehet tanácsolni - elsősorban a hosszúszőrű perzsamacskák esetében - hogy ha nem visszük őket kiállításra, félévente nyírassuk meg őket kozmetikussal. Így nem kell őket naponta fésülni, és az asztmával, vagy szőrallergiával küszködő emberek is megpróbálkozhatnak az ilyen módon ápolt macska tartásával.

Szégyellik az új frizurát

Vegyük figyelembe, hogy a cicának a nyírást követően egyensúlyzavarai lehetnek az elvesztett szőr súlyhiánya miatt, másrészt pár napig nem lehet majd "nyílt színen" látni a macskát, mert szégyellni fogja magát. Bármilyen furcsának is tűnhet, ez a tapasztalat! Egy hét múlva azonban hozzászokik az új "frizurához", és az élet a régi kerékvágásban folytatódhat.

Szőrhullást okozó betegségek
A szőrhullás nem minden esetben természetes folyamat. Amennyiben a szőrhullással kapcsolatban bármiféle kétségünk merülne fel, mindenképpen keressük fel az állatorvost. Állataink szőrhullását - eltekintve az évszakkal összefüggő szabályos jelenségtől - a következő okok válthatják ki:

Gyulladások:
- allergia (például bolhaekcéma)
- külső élősködők: rühösség, atkásság
- baktériumos és gombás fertőzöttség
- autoimmun bőrbántalmak

Nem gyulladásos eredetű szőrhullás:
- örökletes bőrbántalmak
- stressz
- takarmányozási-, vitaminellátottsági- és anyagcserezavarok
- endokrin (hormonális) eredetu rendellenességek.