Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Megvalósulhat a hibernáció

2007.05.29. 15:50
Amerikai kutatók olyan, só és víz keverékéből álló plazmát fejlesztettek ki, amellyel megvalósítható a hibernáció, vagyis a szervezet károsodás nélküli lefagyasztása, majd felolvasztása. Most bostoni, Los Angeles-i és pittsburghi kutatóintézetek versenyeznek azért, hogy ki hajthatja végre a valószínűleg még idén megkezdődő emberkísérleteket.

A plazma a Daily Mail közlése szerint gyorsan 10 Celsius-fokra hűti a vért. A szervezet anyagcseréje ezen a hőmérsékleten lelassul, miközben az oldat késlelteti a sokkos rohamokat, és a szövetek is csak csekély mértékben károsodnak – fogalmazott Hasan Alam, a kutatásban részt vevő massachusettsi kórház sebésze és az amerikai hadsereg tanácsadója.

Lehet, hogy kamu

A tudósok disznókon már sikeres kísérleteket hajtottak végre: az állatokat több órára hibernálták, kiolvasztás után a sertések magukhoz tértek. A kutatásban résztvevő szakértők szerint a biztonságos hibernáció időtartama akár több hétre vagy hónapra is növelhető.

A hibernált alanyt lehűtött állapotban is folyamatosan táplálni kell intravénás oldatokkal, és problémát jelent a széklet és a vizelet elvezetése is. A haj és a körmök 10 fokon is nőnek, akárcsak a kómás betegek esetében. A kutatók szerint felfedezésük elsősorban a gyógyításban használható (például komolyabb sérülések kezelésénél), de a Daily Mailben közölt eredményeket a neves tudományos szaklapok e cikk írásakor még nem erősítették meg.

Vajon Ripley körme is nőtt?

Japán turista téli álomban

A NASA 20 évvel ezelőtt abbahagyta a hibernációra irányuló kutatásait, de az európai űrügynökség, az ESA 3 évvel ezelőtt újabb esélyt adott az ilyen irányú kísérleteknek. A kutatások létjogosultságát megerősítette egy japán üzletember tavalyi balesete. Ucsikosi Micutaka hegyi kirándulásra indult barátaival, de a 35 éves hivatalnok lezuhant egy szikláról. Az esés következtében megsérült a gerince, így képtelen volt megmozdulni. Az eset október 7-én történt, és a turista még aznap eszméletét vesztette.

Amikor 24 nappal később megtalálták a mentők, azt tapasztalták, hogy a férfi gyakorlatilag téli álomba merült. Testhőmérséklete alacsony volt, a szokásos 36 fok helyett csupán 22. Ezzel párhuzamosan lelassult a szívverése és az egész anyagcseréje is. Az őt megvizsgáló orvos szerint Ucsikosi csak ez mentette meg a súlyos agykárosulástól. Álmában még az sem okozhatott gondot, hogy egy flakon grillszószon kívül semmilyen élelmiszer nem volt nála.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?