István, Vajk
17 °C
34 °C

Megvalósulhat a hibernáció

2007.05.29. 15:50
Amerikai kutatók olyan, só és víz keverékéből álló plazmát fejlesztettek ki, amellyel megvalósítható a hibernáció, vagyis a szervezet károsodás nélküli lefagyasztása, majd felolvasztása. Most bostoni, Los Angeles-i és pittsburghi kutatóintézetek versenyeznek azért, hogy ki hajthatja végre a valószínűleg még idén megkezdődő emberkísérleteket.

A plazma a Daily Mail közlése szerint gyorsan 10 Celsius-fokra hűti a vért. A szervezet anyagcseréje ezen a hőmérsékleten lelassul, miközben az oldat késlelteti a sokkos rohamokat, és a szövetek is csak csekély mértékben károsodnak – fogalmazott Hasan Alam, a kutatásban részt vevő massachusettsi kórház sebésze és az amerikai hadsereg tanácsadója.

Lehet, hogy kamu

A tudósok disznókon már sikeres kísérleteket hajtottak végre: az állatokat több órára hibernálták, kiolvasztás után a sertések magukhoz tértek. A kutatásban résztvevő szakértők szerint a biztonságos hibernáció időtartama akár több hétre vagy hónapra is növelhető.

A hibernált alanyt lehűtött állapotban is folyamatosan táplálni kell intravénás oldatokkal, és problémát jelent a széklet és a vizelet elvezetése is. A haj és a körmök 10 fokon is nőnek, akárcsak a kómás betegek esetében. A kutatók szerint felfedezésük elsősorban a gyógyításban használható (például komolyabb sérülések kezelésénél), de a Daily Mailben közölt eredményeket a neves tudományos szaklapok e cikk írásakor még nem erősítették meg.

Vajon Ripley körme is nőtt?

Japán turista téli álomban

A NASA 20 évvel ezelőtt abbahagyta a hibernációra irányuló kutatásait, de az európai űrügynökség, az ESA 3 évvel ezelőtt újabb esélyt adott az ilyen irányú kísérleteknek. A kutatások létjogosultságát megerősítette egy japán üzletember tavalyi balesete. Ucsikosi Micutaka hegyi kirándulásra indult barátaival, de a 35 éves hivatalnok lezuhant egy szikláról. Az esés következtében megsérült a gerince, így képtelen volt megmozdulni. Az eset október 7-én történt, és a turista még aznap eszméletét vesztette.

Amikor 24 nappal később megtalálták a mentők, azt tapasztalták, hogy a férfi gyakorlatilag téli álomba merült. Testhőmérséklete alacsony volt, a szokásos 36 fok helyett csupán 22. Ezzel párhuzamosan lelassult a szívverése és az egész anyagcseréje is. Az őt megvizsgáló orvos szerint Ucsikosi csak ez mentette meg a súlyos agykárosulástól. Álmában még az sem okozhatott gondot, hogy egy flakon grillszószon kívül semmilyen élelmiszer nem volt nála.