Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Jósoljon globális felmelegedést otthon!

2007.01.19. 11:45
Megszülettek a climateprediction.net projekt első eredményei. A megosztott klímaelemző program szerint szárazság és árvizek várnak ránk, az átlaghőmérséklet pedig 3 fokkal nő a következő 75 évben.

A projekt 2003 szeptemberében indult, és ugyanazon az elven működik, mint a földönkívüliek után kutató, nagy sikerű SETI@home program: a résztvevők számítógépén holtidőben kliensszoftver elemzi egy központi szerverről letöltött adatokat, majd az eredményt is a szerverre juttatja vissza. A szoftvert a brit meteorológiai intézet egyik részlege fejlesztette.

Túl sok vagy túl kevés eső

A climateprediction.net indulása több mint 250 ezren töltötték le a kliensprogramot, és bár a jelentkezők kétharmada Nagy-Britanniából származik, 170 további ország is képviselteti magát felhasználókkal. A globális előrejelzés egyelőre nem készült el, de a Nagy-Britanniára vonatkozó adatokat már közölték. Részletes elemzést a projektet támogató BBC TV sugároz majd hétvégén az ismert természettudós, Sir David Attenborough kommentárjával.

A nyilvánosságra hozott eredmények szerint a szigetország átlaghőmérséklete most majdnem 1 Celsius fokkal melegebb az 1970-es években mért adatokhoz képest. Ez a különbség 2020-ra 1,2 fokra, 2050-re 2,5 fokra, 2080-ra pedig 4 fokra nő. Az előrejelzés a távolabbi időpontokban bizonytalanabb: 2080-ban a 4 fokos átlag 2 és 6 fokos lehetséges szélsőértékekből adódik. A magasabb hőmérséklet mellett az elemzés szélsőséges csapadékviszonyokat is jósol: a melegedéssel több árvíz és nagyobb szárazság várható.

Hőmérséklet-előrejelzések a climateprediction.net modelljein

Összecseng a többivel

A program eredményei a projekt egyik koordinátora, Nick Faull szerint összecsengnek a korábbi klíma-előrejelzésekkel. Az adatokkal most egy, az Oxfordi Egyetemmel együttműködő kutatócsoport dolgozik tovább.

Az eredmények pontosításához felhasználják majd a legrangosabb klímaelemző projekt, az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) februárban esedékes jelentését is. A jelentés az IPCC első regionális bontású közleménye lesz, a korábbiak csak a globális változásokra tértek ki. A climateprediction.net globális előrejelzése egyelőre készül, de a tudományos szaklapok valószínűleg heteken belül közölni fogják.