Aliz
6 °C
14 °C

Újradrótozta magát a húszéves kómából ébredő férfi agya

2006.07.06. 10:45
A 42 éves Terry Wallis agya még tinédzserkorában sérült meg, és a férfi csaknem 20 évig kómában volt. Most már flottul elszámol 25-ig, és a lábát is tudja mozgatni. Orvosai szerint Wallis agya a csodával határos módon új idegvégződéseket fejlesztett ki.

Orvosai szerint újradrótozta magát a csaknem húsz éve kómában fekvő Terry Wallis agya. A férfi nemrég csodával határos módon magához tért; korábban olyan rossz állapotban volt, hogy csak motyogni tudott, de azt is összefüggéstelenül, mondta Dr. Nicholas Schiff, a Weill Cornell orvostudományi egyetem neurológusa a kanadai CTV-nek. Schiff a Journal of Clinical Investigation című folyóiratban tette közzé megfigyeléseit.


Képünk félresikerült, amatőr illusztráció
Wallis még tizenéves volt, amikor 1984-ben autójával egy vízmosásba hajtott. A balesetben agyának számos idegvégződése megsérült, és orvosai szerint a "minimális öntudat" állapotába került. A férfi édesanyja, Angilee Wallis arról számolt be, hogy a fia olyan rossz állapotban volt, hogy még csak nem is pislogott, ha egy tárgyat az arca elé tartottak. A kómába esése óta eltelt több mint 19 év alatt Wallis nem mozdult, és nem tudott kommunikálni környezetével. 2003-ban azután váratlanul elkezdett beszélni. A tudósok mostanra úgy gondolják, megfejtették a rejtélyt: a most 42 éves férfi agya új idegvégződéseket növesztett azok helyett, amelyek a balesetben megsérültek.

Mint a lottóötös

"Óriási hír, hogy valaki fontos és értelmes változásokat képes végrehajtani agyműködésében, 20 évvel azután, hogy komoly agykárosodást szenvedett, mondta Dr. Schiff a CTV-nek. Az orvos szerint az eset alapján elképzelhető, hogy vannak olyan betegek, akik újra összeköttetést tudnak teremteni agyuk bizonyos részei között. A férfi agyának vizsgálatához új típusú, csak kísérleti célokra rendelkezésre álló agyszkennert használtak, amelynek segítségével követhető, hogyan mozognak a vízmolekulák az agysejtekben és azok között.

Wallis még nem tud egyedül enni és járni sem, viszont egyfolytában elszámol 25-ig, és a lábát is tudja mozgatni.

A kutatók egyelőre nem tudják, pontosan milyen szövetek regenerálódhattak, így arra sincs ötletük, hogyan lehetne a Wallishoz hasonló sérülteket meggyógyítani. Dr. Ross Zafonte, a Pittsburgh Egyetem egészségügyi központjának rehabilitációs vezetője az AP-nek azt mondta: az ilyen felépülés esélye akkora, mint a lottóötösé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?