Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Újradrótozta magát a húszéves kómából ébredő férfi agya

2006.07.06. 10:45
A 42 éves Terry Wallis agya még tinédzserkorában sérült meg, és a férfi csaknem 20 évig kómában volt. Most már flottul elszámol 25-ig, és a lábát is tudja mozgatni. Orvosai szerint Wallis agya a csodával határos módon új idegvégződéseket fejlesztett ki.

Orvosai szerint újradrótozta magát a csaknem húsz éve kómában fekvő Terry Wallis agya. A férfi nemrég csodával határos módon magához tért; korábban olyan rossz állapotban volt, hogy csak motyogni tudott, de azt is összefüggéstelenül, mondta Dr. Nicholas Schiff, a Weill Cornell orvostudományi egyetem neurológusa a kanadai CTV-nek. Schiff a Journal of Clinical Investigation című folyóiratban tette közzé megfigyeléseit.


Képünk félresikerült, amatőr illusztráció
Wallis még tizenéves volt, amikor 1984-ben autójával egy vízmosásba hajtott. A balesetben agyának számos idegvégződése megsérült, és orvosai szerint a "minimális öntudat" állapotába került. A férfi édesanyja, Angilee Wallis arról számolt be, hogy a fia olyan rossz állapotban volt, hogy még csak nem is pislogott, ha egy tárgyat az arca elé tartottak. A kómába esése óta eltelt több mint 19 év alatt Wallis nem mozdult, és nem tudott kommunikálni környezetével. 2003-ban azután váratlanul elkezdett beszélni. A tudósok mostanra úgy gondolják, megfejtették a rejtélyt: a most 42 éves férfi agya új idegvégződéseket növesztett azok helyett, amelyek a balesetben megsérültek.

Mint a lottóötös

"Óriási hír, hogy valaki fontos és értelmes változásokat képes végrehajtani agyműködésében, 20 évvel azután, hogy komoly agykárosodást szenvedett, mondta Dr. Schiff a CTV-nek. Az orvos szerint az eset alapján elképzelhető, hogy vannak olyan betegek, akik újra összeköttetést tudnak teremteni agyuk bizonyos részei között. A férfi agyának vizsgálatához új típusú, csak kísérleti célokra rendelkezésre álló agyszkennert használtak, amelynek segítségével követhető, hogyan mozognak a vízmolekulák az agysejtekben és azok között.

Wallis még nem tud egyedül enni és járni sem, viszont egyfolytában elszámol 25-ig, és a lábát is tudja mozgatni.

A kutatók egyelőre nem tudják, pontosan milyen szövetek regenerálódhattak, így arra sincs ötletük, hogyan lehetne a Wallishoz hasonló sérülteket meggyógyítani. Dr. Ross Zafonte, a Pittsburgh Egyetem egészségügyi központjának rehabilitációs vezetője az AP-nek azt mondta: az ilyen felépülés esélye akkora, mint a lottóötösé.