Gerzson
-3 °C
2 °C

A nőstény csimpánzok sok hímmel és csendben párosodnak

2008.06.18. 11:50
A csimpánzok közösülésének megfigyelése során a kutatók úgy találták, hogy a nőstények inkább törekszenek a lehetséges legtöbb hímmel párosodni, semmint hogy megtalálják a legerősebbet. Ezzel elbizonytalanítják az apaságot, ami később az utódok nagyobb védettségét biztosítja.

"Megkísérlik a rangosabb hímekkel elhitetni, hogy ők az apák" - mondta Simon Townsend, a skóciai St. Andrews Egyetem evolúciós pszichológusa, a Public Library of Science című nyílt internetes tudományos portálon megjelent tanulmány egyik szerzője. Ezáltal a nősténynek is nagyobb az esélye a későbbi védett pozícióra.

A megállapítások arra utalnak, hogy legközelebbi genetikai rokonaink, a csimpánzok találkáikat rugalmasan igazítják a szociális tényezőkhöz. A kutatók régóta érdeklődnek a különböző állatok, főként a főemlősök párosodása iránt. A közkeletű vélekedés az, hogy a nőstények arra használják a csábítást, hogy párosodásra való készségüket bizonyítsák, a hímek pedig erre válaszként versengenek a nőstény kegyeiért, és a végén a legerősebb válik partnerré, biztosítva ezzel a legéletképesebb utódokat. A mostani kutatások alapján azonban úgy tűnik, a nőstény csimpánzok kicsivel jobban értenek az ellenkező nemhez.

"Úgy tűnt, hogy a nőstény csimpánzok, amelyeket saját élőhelyükön megfigyeltünk, inkább azzal törődtek, hogy sok különböző hímmel párosodjanak anélkül, hogy a többi nőstény tudomást szerezzen erről, semmint hogy harcra késztessék a hímeket magukért" - mondta Townsend.

A csoport, amelynek munkájában a lipcsei Max Planck Intézet kutatói is közreműködtek, egy körülbelül nyolcvanfős csimpánzcsapatot követett nyomon Ugandában a Budongo erdőségben. A nőstényektől vizeletmintákat vettek, hogy termékenységük időpontját megállapítsák. Bár csak négy napig tartott a nőstény csimpánzok termékeny ciklusa, 12 napon át csábították szexpartnereiket. Az alacsonyabb rangú nőstények inkább voltak csöndben szex közben, azért, hogy nőstény versenytársaikat távol tartsák, agressziójukat ne keltsék fel - vélik a kutatók.