Sára, Márió
2 °C
6 °C

Az étcsokoládé jót tesz a szívnek

2007.07.05. 10:21
Német kutatók szerint már napi egy falat keserûcsoki is csökkentheti a vérnyomást, ezzel együtt pedig az agyvérzés és koszorúér-betegségek kockázatát.

Azt eddig is tudtuk, hogy a kakaó - a benne lévõ flavanolnak köszönhetõen - kedvezõ hatást gyakorolhat az egészségre, és korábbi kutatások azt is megállapították már, hogy a keserûcsoki csökkentheti a vérnyomást, de eddig úgy tûnt, hogy a kívánt hatás eléréséhez nagy mennyiséget kell elfogyasztani belõle. (Ebben az esetben viszont a növekvõ cukor- és zsírbevitel következményei kiegyenlítik a kedvezõ hatásokat.)

A Kölni Egyetemi Klinika kutatói viszont most azt állítják, hogy elég napi 6 grammot elfogyasztani belõle, ami csak 30 kalóriát tartalmaz.

Nem mindegy, milyen a csoki

A kutatásban negyvennégy 56 és 73 év közötti ember vett részt, akiknek emelkedett vérnyomásuk (130/85 és 139/89 közötti érték) vagy elsõ fokú hipertóniájuk (140/90 és 160/100 közötti érték) volt. A kutatók tizennyolc héten keresztül mérték a vérnyomásukat, miközben huszonketten közülük napi hat gramm étcsokoládét, a többiek pedig ugyanennyi fehéret kaptak.

Azoknál, akik étcsokoládét ettek, a szisztolés nyomás - ami a szív összehúzódásakor keletkezik - 2,9 Hgmm-rel csökkent, a diasztolés nyomás pedig - a szív nyugalmi állapotában - 1,9 Hgmm-rel lett alacsonyabb, nem gyarapodott viszont a testsúly és nem nõtt a glükózszint sem. (Azoknál, akik fehércsokit kaptak, nem változott a vérnyomás értéke.)

A változás elhanyagolhatónak tûnhet, de a kutatók szerint már 3 Hgmm-es csökkenés is 8 százalékkal csökkenti az agyvérzés és 5 százalékkal a koszorúér betegség relatív kockázatát.

Csak mértékkel

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy bár az étcsokoládé fogyasztása része lehet a preventív életmódnak, nem helyettesítheti a kialakult magas vérnyomás kezelését. Emellett az is nagyon fontos, hogy mértékkel és a megfelelõ minõségû csokoládét fogyasszuk.

A kutatás eredményeit a Journal of American Medicine tette közzé.