Gusztáv
-4 °C
1 °C

Elbutítja a gyermeket a CT-vizsgálat?

2004.01.05. 12:18
Svéd kutatók szerint a csecsemőkorban végzett számítógépes tomográfiás (CT) vizsgálatok károsan befolyásolhatják a szellemi fejlődést.
A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai szerint a csecsemők agyát érő gyenge sugárzás évtizedekkel később gondokat okozhat a tanulásban. Bár az erős sugárzás szellemi képességet károsító hatásai már régóta ismertek, eddig senki sem tudott a gyengébb sugárzás által okozott enyhe hatásokról, írták a kutatók a British Medical Journal orvosi szaklapban.

Per Hall és munkatársai körülbelül háromezer 18-19 éves fiatalember szellemi képességeit mérték fel, akik kisebb sugárzásnak voltak kitéve másfél éves koruk előtt. A kutatók négy csoportba osztották az embereket aszerint, hogy 1-20 mGy, 21-100 mGy, 101-250 mGy vagy 250 milligreynél nagyobb sugárzás érte őket.

Nem megy a tanulás

A kutatók szerint száz milligrey fölött egyre kisebb a középiskolát elvégzők aránya. Míg a sugárzástól mentes emberek harminckét százaléka járt középiskolába, 250 mGy fölöttieknek csupán a tizenhét százaléka. A tesztek alapján azt a következtetést vonták le, hogy a sugárzás elsősorban a tanulásban és a logikai érvelésben okoz nehézségeket.

Sokan megkaphatják

Fejsérülés esetén igen gyakran végeznek CT-vizsgálatot a gyermekeken, és a kutatók becslése szerint egy ilyen vizsgálat során 120 mGy sugárzás éri a gyermek szervezetét. Hall és kollégái megállapították: ekkora sugárdózis bizonyos esetekben károsan befolyásolhatja a szellemi fejlődést, ezért a CT-vizsgálatok előnyeit és kockázatait újra át kellene gondolni.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft