Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

A dühös arcot ismerjük fel először

2006.07.03. 17:20
Egy kutatás szerint a dühös arcot lehet a legkönnyebben felismerni; ez azért jó, mert gondolkozás nélkül elfuthatunk.

A dühös, fenyegető arcokra sokkal előbb és intenzívebben reagál az ember, mint az egyéb érzelmekről árulkodó arckifejezésekre - derült ki egy ausztrál vizsgálatból.

Ősi ösztön

Ausztráliai kutatók 74 nőnek és 74 férfinak mutattak fényképeket, amelyek különböző hangulatban lévő személyeket ábrázoltak - jókedvű, elégedett, szomorú, bánatos, közömbös, dühös meg kifejezetten agressziót eláruló haragos emberek szerepeltek a felvételeken. A képek közül a dühös, azaz támadó érzelmeket sugallókat kellett kiválasztani, és közben mérték a reakcióidőt.

A kutatók szerint a férfi résztvevők "győzelmével" végződött vizsgálat egyértelműen arra utal, hogy az ember máig nem veszítette el a törzsfejlődés során megszerzett képességét, hogy időben észlelje az egyénre, sőt a csoportra veszélyt jelentő fajtárs jelenlétét.

Ez a felismerő képesség, az, hogy a támadó szándékot le tudjuk olvasni az ellenfél arcáról, szó szerint létfontosságú volt évezredeken át, és az evolúció során mélyen beépült az ember tudatába.

Miután a védekezés elsősorban a hímek feladata volt, nem csoda, hogy ez a készség főként a férfiakban fejlődött ki. Bár a nők is érzékelték az ellenséges emóciókat a fotókon, ők elsősorban a pozitív emóciókat kifejező képekre reagáltak gyorsabban. Ezek a képek viszont a férfiakat nem "izgatták" annyira.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!