Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A dicséret olyan, mint a pénz

2008.04.25. 07:35
Először pénzt adtak, majd megdicsérték az alanyokat. Mindkét stimulus az agynak ugyanabban a részében váltott ki aktivitást.

Ugyanaz az agyi jutalmazó központunk lép működésbe, akár anyagi, akár erkölcsi elismerésben részesítenek bennünket - állítják japán tudósok a Neuron című szaktudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.


     Állításuk szerint immár tudományos magyarázatot kapott az a közkeletű feltevés, hogy az emberek pszichés energiához jutnak, ha jó a hírük.
   

  "Úgy találtuk, hogy ezek az első látásra különböző jutalmak - elismerés kontra pénz - biológiailag ugyanahhoz az agyterülethez, az úgynevezett sztriatumhoz, vagyis az agy mélyén található szürkeállomány egy részéhez kapcsolódnak" - magyarázta Szadato Norihiro, az okazaki Japán Fiziológiai Intézet munkatársa.
     Szadato és munkatársai 19 egészséges önkéntesen végeztek funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatot (fMRI). A kísérlet egyik részében a résztvevők egy szerencsejátékot játszottak, amelyben három kártyából egy volt a "nyerőlap". Ezután megfigyelték a készpénznyeremény által kiváltott agyi aktivitást.
   

  A kísérlet második felében azt mondták az alanyoknak, hogy egy általuk kitöltött teszt és egy róluk készült videó alapján bizonyos személyek "nagyra értékelik" őket. Ekkor szintén regisztrálták az agyi aktivitást.
 

    Mindkét stimulus az agynak ugyanabban a részében váltott ki aktivitást. Szadato szerint ez a felfedezés az első lépés afelé, hogy megmagyarázhassuk az olyan összetett szociális viselkedés formákat, mint például az altruizmus.
    

Az a tény, hogy a nem anyagi természetű jutalmazás biológiailag beépült szükséglet, azt érzékelteti, hogy az emberek számára a "valahová tartozás érzése" létszükséglet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!