A fagyban hagyni vagy megmenteni a delfineket?

2009.01.20. 08:35
Míg a természettudósok szerint a természetre kell bízni, hogy túlélik-e a hideget és a fagyot, sok helybeli képtelen elfogadni, hogy nem lehet segíteni az intelligens állatokon. 16 delfin úszott fel az óceánból a folyón, ebből három elpusztult, nyolc eltűnt, és most öt palackorrú úszkál az egyre hidegebb vízben.

"Olyanok, mint a gyerekek. Meg vannak rettenve!" - érvelt Marlene Antrim, aki "Mentsük meg a delfineket!" feliratú szórólapokon keres segítséget a Shrewsbury folyó környékén. Sokan attól tartanak, hogy a Shrewsburyn megismétlődik a tizenöt évvel ezelőtti szomorú história, és ha befagy a folyó, az állatok megfulladnak, mert nem tudnak a felszínre jönni levegőért.

Rengeteg ember képes mélyen átérezni az állatok helyzetét - magyarázta Teri Frady, az országos óceáni és légköri apparátus (NOAA) szóvivője. "A mi munkánk abban áll, hogy megértessük velük: szerintünk nincsenek csapdában az állatok, és ha megpróbálnánk kiszabadítani őket, azzal valószínűleg többet ártanánk nekik" - tette hozzá.

A NOAA szakértői januárban azt mondták, hogy az öt megmaradt jószág vagy elpusztul, vagy partra veti magát, ahogy a tél zordabbra fordul. Szerintük ez természetes jelenség, amibe nem szabad beavatkozni, akkor sem, ha az állatok nem élik túl. "Bárcsak ők töltenének egy éjszakát abban a folyóban, és éreznék meg milyen hideg a víz! " - szállt szembe a tudományos magyarázattal Antrim.

Sok tudós azonban egyetért abban, hogy a delfineket hagyni kell, hogy találják meg a saját útjukat az ösztöneikre hagyatkozva. A veszélybe került állatok kiszabadítása körül gyakran csaptak fel az indulatok korábban is. 2001. júniusában Massachusetts partjai közelében az Atlanti-óceánon egy 50 tonnás bálna gabalyodott halászfelszerelésbe. A Churchill névre keresztelt állatot három hónapon át próbálták megmenteni, ám mind a hét szabadítási kísérlet kudarcba fulladt.

1985-ben a Szovjetunió jégtörő hajót küldött annak az ezernyi fehér delfinnek a megmentésére, amelyek a Csukcs-félszigetnél estek a jég fogságába. Helikopterek és szakértők érkeztek a kiszabadításukra, s a helybeliek fagyott hallal etették a delfineket. A királyi tengerészet 2006-ban egy halászfelszerelésbe csavarodott púpos bálnát mentett meg a brit Skye-sziget közelében. Kanadában pedig épp tavaly karácsony előtt ásott ki egy hét alatt tucatnyi önkéntes két éhező, jégborította lovat, amelyek egy hegyen rekedtek.  • Hírek
  • Hírek