Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Kevés szóval delfinül

2001.03.07. 10:36
A hawaii Sea Life Park kutatói olyan füttyalapú metanyelven dolgoznak, melynek segítségével megértethetnénk magukat a delfinekkel. Persze korai lenne angol-delfin szótárról beszélni, de képesek lesznek olyat kérdezni, amire a delfinek válaszolni fognak. A kisérletben a jutalomhal elavult dolognak számít, a kutatók filozófiája szerint a delfinek számára az intellektuális kihívásnak elégnek kell lennie.
Az angol-delfin szótár még várat magára
Dr. Ken Marten, a Project Delphins vezetője olyan nyelven dolgozik csapatával, amelyben a szavakat különböző sípjelekkel helyettesítik. Ezek a szavak nem direktbe delfinül vannak, hanem egyfajta rendszerezett halandzsát képeznek, amelyet azonban a delfinek rövid tréning után felismernek.

A delfinek hamar elsajátították négy ismert tárgy - a labda, a frizbi, a levél és a hordó füttyjelét. A fajok közötti hangokon alapuló kommunikációval ezidáig még senki nem kisérletezett. Majmoknál korábban már bevált egy kifinomult jelrendszer, ám a delfinfütty az első "beszélhető állatnyelv".

"Merre van a cipőbolt?"

A Project Delphins jelrendszere közel sem olyan részletes, mint amelyet a majmok esetében dolgoztak ki a tudósok. A Wild Dolpinh Project egyik kutatója úgy véli, korai lenne angol-delfin szótárról beszélni, mivel a delfinek hangokon keresztül, az emberek pedig főleg vizuálisan dolgozzák fel az őket ért információkat.

Barbara Brunnick ettől függetlenül biztatóan bólogatott, hogy a szavak felismerésén túlmutató primitív kommunikáció igenis lehetséges ember és delfin között. Nem lesz egy szabadfogású mélyinterjú a dologból, de a kutatók képesek lesznek olyat kérdezni, amire a delfinek válaszolni fognak.

A tíz év kemény munkájával kialakított nyelv hatalmas lépés a kutatók szerint, hiszen a delfinek felismerik és megismétlik a mesterséges füttyöket. A következő fázisban a delfineknek fel kellene ismerniük a jelek hallatán a tárgyakat. Ezt egy víz alatti érintőképernyős monitorral oldották meg a kutatók.

Tanulékony delfinek

Press any key
Amikor a medence mikrofonjai észeleik a négy ismert szó egyikét, bekapcsol a monitor, majd a számítógép visszafüttyögi a jelet a delfinnek. A monitor előtt a medence falán egy infravörös négyzetrács található, amelyet az üvegfallal párhuzamosan négy, 45 fokos szögben elfordított tükörrel hoznak létre. A delfin úgy kapcsolgatja a számítógépet, hogy a mezőbe úszva megszakítja a fényt.

A hangra és érintésre egyaránt reagáló számítógép elég jól elszórakoztatja a delfineket, az egyik kisérletben például a négy fénymező mindegyike más zenét kapcsolt be. Ugyanakkor kemény tanulásnak vetik alá magukat, amikor a kutatók azt igyekeznek elmagyarázni nekik, hogy minden mozdulatukra történik valami.

A kutatók semmiféle jutalommal (hal, csoki, csipsz) nem kecsegtetik a delfineket, filozófiájuk szerint az intellektuális kihívás elég kell legyen. Ken Marten a rendszert úgy látja, mint amikor a gyerekek a játékteremben nyomulnak: a delfineknek maguknak kell rájönniük, mi történik ha tesznek valamit, ezáltal ők irányítják a kutatást.

A jutalmazós rendszer értelmét több szakértő megkérdőjelezi, mondván a delfinek friss halért mindenre képesek. Marten és csapata kísérletével a delfinek magas intelligenciájára szeretne bizonyítékot szerezni, hogy megvédhesse a milliószámra vadászott állatokat.