Dohánynövénnyel a rák ellen

2008.07.23. 07:45
Dohánynövényből készült, személyre szabott vakcina segítheti a limfómával küzdő embereket amerikai kutatók bejelentése szerint.

Génmódosított dohánynövényekkel termeltetik a kutatók azt a vakcinát, amellyel saját tumorsejtjeikkel szemben immunizálhatók a rákos páciensek. "Ez az első eset, amikor azért termeltetnek fehérjét egy növénnyel, hogy azt emberbe injektálják" - mondta Ron Levy a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársa, akinek eredményei a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos kiadványban jelentek meg.

A módszer azon alapul, hogy a páciens saját immunrendszerét késztessék a rák elleni harcra, ami mellékhatások nélküli kezelési módot tehet lehetővé a szakember szerint. Levy csoportja az úgynevezett follikuláris B-sejtes limfómát, a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos betegséget választotta tanulmánya tárgyául.

A kutatók a dohánynak egy vírussal szembeni érzékenységét használták ki. Ezt a vírust módosították úgy, hogy hozzáadták a páciens ráksejtjeinek specifikus antitest génjét, majd megfertőzték ezzel a génhordozó vírussal a dohánynövényt. Egy héttel később pedig már rendelkezésre állt a növényből a keresett fehérje.

Tizenhat follikuláris B-sejtes limfómás pácienssel tesztelve a vakcinát azt tapasztalták, hogy 70 százalékuknál kifejlődött az immunválasz, és egyikük sem tapasztalt mellékhatásokat.

Levy úgy véli, növények felhasználásával hatékonyan és olcsón állíthatnak majd elő személyre szabott rákvakcinákat. Ezen kívül számos más, injektálásra szánt fehérje, így hormonok, antitestek is kikerülhetnek a növényi üzemekből.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön