Sára, Márió
2 °C
6 °C

Digitális tévé Nagy-Britanniában

2005.05.11. 12:50
Egyre inkább előtérbe kerül a tévé- és rádióadások digitalizálása. Egy több millió fontos projekt eredményeképp Nagy-Britanniában a teljes áttérés 2012-re várható - mondta el Peter Douglas, a National Transcommunications Ltd (ntl:broadcast) elnöke.
Világszerte egyre inkább előtérbe kerül a digitalizálás, ami egyben a legkülönfélébb szektorokban kezd kulcskifejezéssé válni. Nem véletlen tehát, hogy a május 24-25-én tartandó Média Hungary fókuszában is ez a téma áll. A televízió- és rádióadások digitalizálása terén az egyik élen járó ország Nagy-Britannia, ahol jelenleg is fut egy nagy digitalizálási projekt.

Lekapcsolnák

A brit kormány célja, hogy az összes földi sugárzású tévéprogram digitálisan továbbítódjon, és az összes analóg tévét „lekapcsolja" 2012-re. Nagy-Britanniában 1998 óta van digitális földi sugárzás (DTT - Digital Terrestrial Transmitting). A jelenlegi nyolcvan átadóállomás mindegyike hat multiplexre sugároz, és a lakosság körülbelül 80 százalékának biztosít lefedettséget. A 80 átadóállomáson található összes digitális jeltovábbító az analóg jeltovábbítókkal együtt párhuzamosan működik, és valamennyi ugyanazon a 4-es és 5-ös UHF hullámsávon - mondta el a NAPI Gazdaságnak az ntl:broadcast elnöke, Peter Douglas.

Mint elmondta, az ntl:broadcast tulajdonosa a Macquarie Communications Infrastructure Group, a világ egyik vezető kommunikációs infrastruktúra-üzemeltetője. Vállalata a meglévő infrastruktúráján felül több mint 60 millió angol fontot fektetett be a DTT közvetítő berendezéseket alkalmazó ügyfeleinek az érdekében. Douglas hangsúlyozta, hogy a digitális rendszer üzemeltetése olcsóbb, mint az analógé. Ugyanazon a sávszélességen például, amely egy analóg csatorna üzemeltetéséhez szükséges, tíz digitális csatornát lehet üzemeltetni.

A fogyasztók szemszögéből tekintve ők ugyanannyit fizetnek az analóg és a digitális szolgáltatásért, viszont az ország nagy részében ez vagy 5 analóg, vagy pedig 30 digitális csatornát jelent. Nagy-Britannia a rádiózás terén is az élen jár: a BBC a lakosság 85 százalékának szolgáltat jelenleg digitálisan. A kereskedelmi DAB (Digital Audio Broadcasting) szintén 85 százalékos lefedettséget biztosít. Az elnök elmondta, hogy bár az ntl:broadcast a kereskedelmi szektorban adássugárzás terén több mint 90 százalékos piaci részesedéssel bír jelenleg, kezdetben mégis úgy érezték, hogy fel kell mérniük a DAB rendszerbe való invesztálással járó kockázatokat és előnyöket.

„Most már magabiztosan kijelenthetem, hogy elégedettek vagyunk a befektetéssel és a DAB is megmarad." - mondta Douglas. Országszerte 1,3 millió digitális vevőkészülék üzemel. Mára már többen vásárolnak digitális vevőt, mint analógot. Ennek ellenére az analóg szolgáltatás megszüntetéséről kevés szó esik a rádió esetében, sőt a távközlési szabályozó jelenleg 35 analóg engedély kibocsátását tervezi vállalatunk számára.