Valér
2 °C
8 °C

Új dinoszauruszfajra bukkantak

2007.06.14. 10:24
A dínó maradványai már évekkel ezelőtt előkerültek Dél-Afrikában, de csak most tanulmányozták és ismerték fel jelentőségét. Az Eocursor parvus a késő-triászban, körülbelül 210 millió éve élt.

A kutatók leírása alapján az Eocursor parvus primitív és nagyon kicsi volt; nagyjából akkora lehetett, mint egy róka. Levél alakú fogaival növényeket fogyasztott és szokatlanul nagy, markoló kezei voltak. Az alsó végtagok hosszú csontjai alapján pedig arra lehet következtetni, hogy nagyon fürgén mozgott, így tudott elmenekülni a támadói elől.

Neve a görög eos (kezdet, korai) és a latin cursor (futó), valamint parvus (kicsi) szavakból állt össze.

Jelentős felfedezés

Az Eocursor a madármedencéjű dinoszauruszok (Ornithischia) egyik primitív példánya. (Ennek a rendnek a későbbi képviselője az ismert Triceratopsz és a Sztegoszaurusz is.) A maradványait - többek közt a koponya, a medence és a végtagok csontjait - tartalmazó lelet az eddigi legteljesebb, ami a rend tagjaitól fennmaradt.

Dr. Richard Butler, a londoni Natural History Museum paleontológusának elmondása alapján az eddig is világos volt, hogy a madármedencéjűek a növényevő dinoszauruszok egyik fontos csoportját alkották, de a korábban előkerült leletek hiányosak és ellentmondásosak voltak, így lényegében semmit sem tudtak az evolúciójuk kezdetéről. Az Eocursor viszont segíthet megvilágítani ezt a homályos foltot.

A kutatás eredményei a Proceedings of the Royal Society B című szaklapban jelentek meg.