Judit
2 °C
7 °C

Óriás dinoszauruszt találtak Argentínában

2007.10.16. 16:15
Új dinoszauruszfaj csontjaira bukkantak régészek Patagóniában: a Futalognkosaurus dukei az egyik legnagyobb szárazföldi állat volt, ami valaha a Földön élt.

Új dinoszauruszfaj csontjait találták meg brazil és argentin tudósok Patagóniában. A csontok szerkezete, főleg az állat nyakának felépítése utal arra, hogy eddig ismeretlen fajjal állunk szemben: 32 méteres magasságával a Futalognkosaurus dukei a valaha élt egyik legnagyobb szárazföldi állat lehetett a Földön. A név első része a helyi indiánok nyelvén a gyíkok hatalmas királyát jelenti, míg a "dukei" az ásatásokat szponzoráló cégre, a Duke Energy Argentinára utal.

A paleontológusok bemutatják a csontokat a sajtónak

A csontokat Patagóniában, a Barreales-tóban találták a régészek, ami roppant gazdag leletforrás 2000, az első ősállat-maradványok feltárása óta. A tóban a folyók által bemosott ősállat-csontok mellett több millió éves halak illetve növények maradványait is megtalálták már. A mostani leletekből a dinoszaurusz teljes nyakát sikerült rekonstruálni, de megvan néhány csigolyája és csípőcsontja is. A Futalognkosaurus a kréta korban, 80 millió évvel ezelőtt élt, növényevő volt, és a csontok tanúsága szerint a sokemeletnyi mérete sem akadályozta meg a ragadozókat abban, hogy elejtsék.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?