Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Óriás dinoszauruszt találtak Argentínában

2007.10.16. 16:15
Új dinoszauruszfaj csontjaira bukkantak régészek Patagóniában: a Futalognkosaurus dukei az egyik legnagyobb szárazföldi állat volt, ami valaha a Földön élt.

Új dinoszauruszfaj csontjait találták meg brazil és argentin tudósok Patagóniában. A csontok szerkezete, főleg az állat nyakának felépítése utal arra, hogy eddig ismeretlen fajjal állunk szemben: 32 méteres magasságával a Futalognkosaurus dukei a valaha élt egyik legnagyobb szárazföldi állat lehetett a Földön. A név első része a helyi indiánok nyelvén a gyíkok hatalmas királyát jelenti, míg a "dukei" az ásatásokat szponzoráló cégre, a Duke Energy Argentinára utal.

A paleontológusok bemutatják a csontokat a sajtónak

A csontokat Patagóniában, a Barreales-tóban találták a régészek, ami roppant gazdag leletforrás 2000, az első ősállat-maradványok feltárása óta. A tóban a folyók által bemosott ősállat-csontok mellett több millió éves halak illetve növények maradványait is megtalálták már. A mostani leletekből a dinoszaurusz teljes nyakát sikerült rekonstruálni, de megvan néhány csigolyája és csípőcsontja is. A Futalognkosaurus a kréta korban, 80 millió évvel ezelőtt élt, növényevő volt, és a csontok tanúsága szerint a sokemeletnyi mérete sem akadályozta meg a ragadozókat abban, hogy elejtsék.