Valter
16 °C
31 °C

Új dinoszauruszfajt találtak Mexikóban

2008.03.26. 10:20
A növényevő dinoszauruszok egy új fajának maradványait fedezték fel Mexikóban,a Coahuila-sivatagban. Az új faj nevét az év végén hozzák nyilvánosságra, ám magáról az őshüllőről már sok mindent lehet tudni. Fő jellemzője, hogy terjedelmes nyakredője és három hatalmas szarva volt, amelyek hasznos fegyverként szolgáltak a húsevő ragadozókkal szemben és szerepet játszottak az udvarlási rituálékban is.

A kövekkel és kaktuszokkal teli Coahuila-sivatag helyén a késő krétakorban egy belső tenger terült el, amelynek partjain a trópusi klímában a legkülönfélébb állat- és növényfajok éltek, bizonyos védettségben az agresszív ragadozó Tyrannosaurus Rexszel szemben. Hetvenkét millió évvel ezelőtt az amerikai kontinenst kettévágta ez a belső tenger, amely a Jeges-tengertől a Mexikói-öbölig húzódott.

Az új mexikói dinó a Triceratop rokona, azé a dinoszauruszé, amely a Földön valaha élt legnagyobb fejű élőlény. Az újonnak felfedezett faj a maga 7 méterével valamivel kisebb volt, mint a Triceratopok, 90 centis szarvai azonban ugyanakkorák voltak. Ez a második dinoszaurusz, amelyet Mexikó területén fedeztek fel. Az elsőre, egy kacsacsőrű faj maradványaira idén februárban bukkant ugyanez a kutatócsoport. Ennek már van neve: Velafrons coahuilensis. Ez a dinófaj hatalmas csapatokban járta az őserdő borította partokat

A kutatók arra számítanak, hogy legalább egy tucat újabb dinófaj és egyéb növényfajták maradványait fedezik fel az elkövetkező években. A terület azért is különleges, mert jól lehet vizsgálni rajta a hajdani, több ezer éven át megnyilvánuló tengerszint-emelkedés és -csökkenés hatásait, például azt, hogy az élővilág miként alkalmazkodott az efféle változásokhoz. Keveset tudunk arról, hogy a szárazföldi állatok miként reagáltak a tengerszint-emelkedésre, ezért izgalmas számomra ez a kutatás - mondta Terry Gates, a Utah-i Egyetem munkatársa.