Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Sertésfogakat növesztettek patkányok hasában

2002.09.30. 16:12
Amerikai kutatóknak sikerült mesterségesen sertésfogakat előállítani patkányok hasüregében. A kísérlet alapján éveken belül embereknél is lehetségessé válhat az elveszett vagy károsodott fogak pótlása újonnan növesztett saját fogakkal. A brit fogászok szövetsége szerint ugyan csábító az elképzelés, hogy ha valakinek rohad a fogsora, egyszerűen beszerez egy új készletet, de a fogorvosok a közeljövőben valószínűleg mégsem maradnak munka nélkül.
Amerikai kutatók mesterségesen növesztettek sertésfogakat patkányok hasüregében. "A munkánk forradalmasíthatja a fogászatot" - mondta Pamela Yelick, a bostoni Forsyth intézet munkatársa a New Scientist-nek. "Öt éven belül megtudjuk, hogy létre lehet-e hozni őssejtekből emberi fogakat. Persze akár tíz évbe is beletelhet, míg képesek leszünk emberi fogat előállítani."

Csak a gyökér hiányzott

A kutatók eddig több mint 30 fogat készítettek hathónapos sertések foggyökeréből kivont sejtekből. Ezeket a sejteket polimerekből és poliglikolsavból álló, biológiailag lebomló anyagba ágyazták, aztán patkányok hasába helyezték, ahol 30 hét alatt felismerhető őrlőfogak képződtek belőlük. "Csak a fogak gyökere hiányzott - mondta Yelick -, de szerintünk ha a fogak az állkapocscsont közelében fejlődhettek volna, a gyökerek is kialakulnak."

Eddig még csak őrlőfogakat állítottak elő, de Yelick szerint valószínű, hogy bármilyen fogat lehet így készíteni. A fogak olyan alakúak lettek, mint a polimerágyak, melyekben fejlődtek, úgyhogy azt remélik, hogy idővel mindenféle alakú és méretű fogat képesek lesznek előállítani.

Előrelépések

Az utóbbi időben hatalmas előrelépések történek a laboratóriumi fognövesztés területén. 2000-ben az amerikai egészségügyi intézet (National Institutes of Health) tudósai őssejteket találtak a pulpában, vagyis a fogbélben. Ezekről a sejtekről bebizonyosodott, hogy képesek dentint - a fogzománc alatt található agyagot - termelni.

Később a texasi egyetem kutatói olyan sejteket fedeztek fel, melyek képesek a felnőtt fogban is zománcot termelni. Mikor ezeket a sejteket együtt tenyésztették a fogbél őssejtjeivel, dentin- és zománcstruktúrák jöttek létre. Idén brit kutatók bejelentették, hogy képesek kezdetleges fogakat növeszteni egerek őssejtjeiből.

A brit fogorvosok nem ijedtek meg

De a nagyszámú felfedezés ellenére a brit fogorvosok szövetsége (British Dental Association) úgy véli, hogy a közeljövőben még nem válnak feleslegessé a fogorvosok. "Egy ilyen, eldobható termékekre berendezkedett társadalomban kézenfekvő azt gondolni, hogy ha valakinek rohadnak a fogai, egyszerűen beszerez egy új készletet - mondta egy szóvivő -, de továbbra is szükség lesz olyanokra, akik megvizsgálják az emberek fogait. Továbbá egyáltalán nem biztos, hogy az új fogak mindenki számára elérhetők lesznek."