Judit
3 °C
7 °C

Sertésfogakat növesztettek patkányok hasában

2002.09.30. 16:12
Amerikai kutatóknak sikerült mesterségesen sertésfogakat előállítani patkányok hasüregében. A kísérlet alapján éveken belül embereknél is lehetségessé válhat az elveszett vagy károsodott fogak pótlása újonnan növesztett saját fogakkal. A brit fogászok szövetsége szerint ugyan csábító az elképzelés, hogy ha valakinek rohad a fogsora, egyszerűen beszerez egy új készletet, de a fogorvosok a közeljövőben valószínűleg mégsem maradnak munka nélkül.
Amerikai kutatók mesterségesen növesztettek sertésfogakat patkányok hasüregében. "A munkánk forradalmasíthatja a fogászatot" - mondta Pamela Yelick, a bostoni Forsyth intézet munkatársa a New Scientist-nek. "Öt éven belül megtudjuk, hogy létre lehet-e hozni őssejtekből emberi fogakat. Persze akár tíz évbe is beletelhet, míg képesek leszünk emberi fogat előállítani."

Csak a gyökér hiányzott

A kutatók eddig több mint 30 fogat készítettek hathónapos sertések foggyökeréből kivont sejtekből. Ezeket a sejteket polimerekből és poliglikolsavból álló, biológiailag lebomló anyagba ágyazták, aztán patkányok hasába helyezték, ahol 30 hét alatt felismerhető őrlőfogak képződtek belőlük. "Csak a fogak gyökere hiányzott - mondta Yelick -, de szerintünk ha a fogak az állkapocscsont közelében fejlődhettek volna, a gyökerek is kialakulnak."

Eddig még csak őrlőfogakat állítottak elő, de Yelick szerint valószínű, hogy bármilyen fogat lehet így készíteni. A fogak olyan alakúak lettek, mint a polimerágyak, melyekben fejlődtek, úgyhogy azt remélik, hogy idővel mindenféle alakú és méretű fogat képesek lesznek előállítani.

Előrelépések

Az utóbbi időben hatalmas előrelépések történek a laboratóriumi fognövesztés területén. 2000-ben az amerikai egészségügyi intézet (National Institutes of Health) tudósai őssejteket találtak a pulpában, vagyis a fogbélben. Ezekről a sejtekről bebizonyosodott, hogy képesek dentint - a fogzománc alatt található agyagot - termelni.

Később a texasi egyetem kutatói olyan sejteket fedeztek fel, melyek képesek a felnőtt fogban is zománcot termelni. Mikor ezeket a sejteket együtt tenyésztették a fogbél őssejtjeivel, dentin- és zománcstruktúrák jöttek létre. Idén brit kutatók bejelentették, hogy képesek kezdetleges fogakat növeszteni egerek őssejtjeiből.

A brit fogorvosok nem ijedtek meg

De a nagyszámú felfedezés ellenére a brit fogorvosok szövetsége (British Dental Association) úgy véli, hogy a közeljövőben még nem válnak feleslegessé a fogorvosok. "Egy ilyen, eldobható termékekre berendezkedett társadalomban kézenfekvő azt gondolni, hogy ha valakinek rohadnak a fogai, egyszerűen beszerez egy új készletet - mondta egy szóvivő -, de továbbra is szükség lesz olyanokra, akik megvizsgálják az emberek fogait. Továbbá egyáltalán nem biztos, hogy az új fogak mindenki számára elérhetők lesznek."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?