Auguszta
-7 °C
0 °C

Diszlexia ellen számítógépjáték

2001.08.22. 22:20
Finn pszichológusok olyan programot fejlesztettek ki gyerekek számára, amely az olvasáshoz szükséges agyi funkciókat gyakoroltatja.
A diszlexia egy különös veleszületett adottság, amely végletesen megnehezítheti, hogy valaki felismerje a betűket, amelyek nagyobb kupacokban szavakat és mondatokat alkotnak. A diszlexia rendkívüli módon megkönnyíti a kudarcélményhez jutást, például általános iskolában ritkának számító "háttehülyevagykisfiam"-ot. Az írást és olvasást akadályozó diszlexia azonban egyáltalán nincs összefüggésben a szellemi képességekkel: Whoopi Goldberg, Winston Churchill, Albert Einstein és sok más híres ember küzdött ilyen problémákkal.

A tudomány egyelőre nem ismeri pontosan, mi okozza a diszlexiát. Az elfogadott magyarázat szerint a hang és kép összekapcsolásának zavarát az agyféletekék tevékenységének szinkronizációja okozza - egy jobbkezes-balkezes dologról van szó ld. kétbalkezes.

Segít a játék

Albert Einstein
rossz jegyeket kapott és Nobel-díjat is
Finn kutatók kifejlesztettek egy olyan játékos programot, amelynek segítségével edzhető az agykéreg olvasásért felelős része.

"Ez a program nagyon egyszerű, könnyen használható és könnyen alkalmazható bármilyen nyelvhez. Tapasztalataink szerint általában véve javítja az olvasáskészséget, javította a beszédhangok feldolgozását" - mondta Teija Kujala asszony, a helsinki egyetem kognitív agykutatási tanszékének vezetője a BBC-nek.

A legfeljebb hétéves korú gyerekeknek ajánlott játék valóban egyszerű: a játékos egy dallamot hall, a monitoron ezzel párhuzamosan az egyes hangokhoz tartozó különböző négyszögek jelennek meg. A gyerek feladata, hogy a dallam utolsó hangjánál nyomja le a szóközt a billentyűzeten - ha eltalálta a dallam végét, egy mosolygós arc jelenik meg.

A programot egy finn speciális iskola huszonnégy tanulója tesztelte. A játékot használó gyerekek olvasási pontossága kimutathatóan javult, és pár esetben gyorsabban is olvastak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!