Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Átlépték a fénysebességet?

2007.08.16. 12:35
A fizika egyik alaptörvénye látszik megdőlni, két német kutató ugyanis azt állítja, hogy lehet a fénysebességnél gyorsabban utazni. Kísérletükben fotonok száguldoztak kvantumalagutakban.

Einstein speciális relativitás-elmélete szerint végtelen mennyiségű energia szükséges ahhoz, hogy egy tárgy a fénynél is gyorsabban haladjon. Gunter Nimtz és Alfons Stahlhofen német kutatók ugyanakkor azt állítják, hogy nekik ezt két prizmával sikerült elérniük.

A koblenzi egyetemen elvégzett kísérletben fotonok utaztak két prizma között, írja a brit Telegraph című lap. Egy detektorral megpróbálták elcsípni a prizmáról visszaverődő fotonokat, és a többségüket sikerült felfogni. Néhány foton azonban elég furcsán viselkedett: a tudósok szerint a szó szoros értelmében azonnal megtették az utat az érzékelőig, tehát a fénynél gyorsabban haladtak. A fény sebessége körülbelül háromszázezer kilométer per másodperc. Azt nem tudni, hogy milyen műszerrel lehetett megbízhatóan megmérni a fénysebességnél gyorsabb haladást.

Elég bizarr következményei lehetnek annak, ha valóban lehet fénysebességnél gyorsabban utazni. Ebben az esetben egy űrhajós elméletileg még az elindulása előtt megérkezne a célállomásra. A német tudósok szerint a kvantumalagutak tehetnek mindenről, amelyek segítségével a szubatomi részecskék megdönthetik a megdönthetetlennek látszó fizikai törvényeket.

Nimtz azt nyilatkozta a New Scientistnek, hogy most először sikerült megdönteni a híres elméletet.